Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Ne cam săturasem de atâta hibernare. Așteptam cam de mult timp un weekend frumos ca să spargem gheața și să facem prima ieșire din București. Însă acest weekend cam întârzia să apară, așa că am hotărât să forțăm un pic. Am zis gata, weekend-ul următor vom ieși la plimbare, dacă nu plouă[...] și dacă nu e prea frig... Dar unde să mergem?! Au început să se complice ecuațiile de generare a programului. Anul trecut a fost mai simplu când Răzvan păpa doar lăptic de la mami. Când i se făcea foame, opream oriunde ne aflam, făceam pauză de masă și apoi continuam.…
[...]O seară normală petrecută între prieteni poate genera idei nebănuite. N-aș putea să mai spun prilejul întrunirii, locația sau data exactă, însă pot spune că din vorbă în vorbă s-a ajuns la subiectul munte și s-a născut ideea de a urca pe Vârful Negoiu. Am o vagă impresie totuși că eram la Aref și instigatorul principal a fost Pui. Cred că am stat un pic pe gânduri, dar nu puteam spune că nu îmi surâde ideea. Așa că picul din gânduri se putea măsura în secunde. Ne descoperisem deja plăcerea de a urca pe vârfuri și mai ales de a merge pe creste, astfel că răspunsul…
[...]Cu un an înainte urcasem pe vârfurile Ineu și Ineuț. Așa ne deschisesem noi apetitul de a urca pe vârfuri montane și de a merge pe creste. Între timp am aflat că tot în Munții Rodnei există un vârf și mai înalt decât aceștia 2, Vârful Pietrosul Rodnei. Cu cei 2303 m ai săi nu este doar primul din Munții Rodnei, ci este cel mai cel din Carpații Orientali. Așa că Vârful Roșu și-a pierdut locul de pe lista prioritară din această zonă, în favoarea Pietrosului Rodnei. În mare, planificarea și desfășurarea excursiei s-au realizat cam în același fel. Am rezervat un…
[...]Se făcea undeva în urmă cu vreo 5-6 ani să fim invitați într-o escapadă de weekend prelungit la o cabană din Munții Rodnei. Nu știam exact care era planul, dar nici prea tare nu ne interesa atât timp cât eram între prieteni. Drumul din București până acolo nu e unul prea scurt, astfel nu se cade a merge încolo doar pentru un simplu weekend. O zi ai petrece-o pe drum la întors și cealaltă pe drumul de întors, și cam ăsta e weekend-ul. Nu poți decât să te bucuri de o seară, eventual prelungită până spre dimineață. Însă oricum ar fi, înseamnă să nu te îndepărtezi…
[...]Și pentru că ne-a plăcut așa de mult cum a ieșit desfășurarea acțiunii data trecută, respectiv Traseul la Cascada Bâlea și Cina în stil Beaufort, am simțit nevoia să mai organizăm ceva similar. Să combinăm un traseu nu foarte lung pe munte, pentru a ne face poftă de mâncare, și o cină pregătită loco pe o temă dată. Pentru locație aveam nevoie de o pensiune nu foarte mare, cu 4-6 camere, asta depinde și de câți vom fi, ca să o ocupăm pe toată și să nu ne intersectăm cu alții prin casă, să stăm la rând la grătar sau alte d'astea. De asemenea, aveam nevoie…
[...]Această locație ne atrage ca un magnet și, rând pe rând, toți cei care ne însoțesc sau ne urmează exemplul, fac cunoștință cu dragostea la prima vedere. Nu știu să exprim în cuvinte ce ne place nouă cu adevărat aici. Cel mai probabil este un complex de elemente care te fac să te simți bine, care creează dependență și te fac să revii oricând cu plăcere. Pentru noi este a 4-a oară. Aș îndrăzni să zic că ne simțim ca acasă. Dar acasă nu auzim susurul râului în spatele blocului. Acasă nu avem șemineu să ne așezăm lângă el în serile mai friguroase de vară,…
[...]Fetele s-au trezit mai devreme să meargă în vizită la Cetatea Râșnov. Noi suntem, ca de obicei, pe viteza "cu încetinitorul". Cred că am găsit motivul perfect să mai lenevim puțin, ne ascundem pe după bebe. Ne-am trezit un pic mai târziu și până ne-am dezmeticit și până ne-am făcut bagajele să plecăm, ele s-au și întors. Ne-am îmbarcat și am plecat în direcția Porumbacu de Sus. Acolo urma să înnoptăm. Nu aveam nicio listă de obiective pentru ziua de azi. Om găsi noi ceva pe drum care să ne facă cu ochiul. La pensiune am avut în cameră mai multe surse de informare…
[...]Așteptam de ceva vreme weekend-ul ăsta. Era primul weekend în care puteau să meargă cu noi și Claudia cu Dan. Am schițat vreo 3 variante pentru această excursie și tot eu am ales varianta finală, verificând doar ca nu cumva să pun pe listă obiective pe care le văzuseră. Am făcut rezervare la Râșnov. Sâmbătă, în drum spre cazare trebuia să facem o plimbare pe platoul Bucegilor, iar duminică, înainte de întoarcere spre București, o plimbare pe la Prăpăstiile Zărneştilor. Cazarea la Râșnov am schimbat-o de vreo 3 ori până la momentul plecării, din diverse motive.…
[...]Privind prognoza meteo, urma să fie foarte frig și foarte umed cam peste tot, cum de altfel fusese toată săptămâna. Dar aceasta era prognoza doar pentru sâmbătă. Pentru duminică era soare fără niciun strop de ploaie. Și noi ce facem? Stăm acasă? Nu cred. Dar nu mai vrea nimeni să meargă cu noi că s-au speriat de prognoza meteo. Dacă mă uit și mai atent la prognoza meteo văd că și luni urmează să fie la fel de frumos. Apoi weekend-ul trecut a fost destul de aglomerat la întoarcere spre casă. Toate astea contribuie la ideea de a face un weekend prelungit la munte. Zic…
[...]Sâmbătă dimineață am plecat spre Tohani. Am fugit de toropeala din București, dar nici la Tohani (Gura Vadului) nu erau prea departe temperaturile. Am ajuns acolo și am început să ne topim din picioare. Dar am fugit afară că buni făcea grătar. Și am găsit momentul să-i ținem de urât cu toții. Afară mai adia vântul și, dacă stăteai la umbră, era chiar plăcut. Dar s-a terminat de făcut grătarul și am intrat în casă, am "băgat la ghiozdan". Acum se încinsese si mai tare atmosfera decât fusese înainte. Noi ca noi, dar lui bebe nu i-a plăcut deloc. Și parcă îl…
[...]De cum ne-am întors din weekend-ul petrecut la Aref, când ne-am plimbat până la Cascada Bâlea și am petrecut o seară în stil beaufortian, am început să planificăm weekend-ul următor. În mod normal, am fi ales să mergem undeva la munte, la răcoare, dar pentru că ai mei părinți erau în concediu la Sărata Monteoru am zis să le facem o vizită. Și nu ne-am dus cu mâna goală, am plecat însoțiți de moașa Julia și de finii noștri Mihai, Gina și Găbița. Le-am pasat alor mei sarcina de a ne găsi un loc de cazare și nu le-a fost chiar ușor, dar au găsit un locșor și…
[...]Ce ne-am zis noi?! Hai să facem botezul mai repede ca să mai prindem și noi niște ieșiri la munte anul ăsta. 25 iulie era prima sâmbătă posibilă, că până atunci nu ar fi avut 40 de zile împlinite. Următorul weekend deja intram în post. După asta am mai fi putut să programăm botezul abia pe 15 august. Unele voci ne-au sugerat să îl facem pe 15 august, că de-abia mai crește și bebe puțin. Hm! Dar de ce trebuie bebe să fie mai mare la botez? Doar ca să împingem și mai încolo restricția impusă de biserică?! Am vizitat câteva locații posibile unde să petrecem într-un…
[...]Era ultima zi de concediu și parcă nu aveam nicio tragere de inimă să ne întoarcem acasă. Dar trebuia, pentru că a doua zi începeam munca. Hai totuși să înțesăm drumul spre casă cu mai multe opriri la diverse obiective ca să uităm de faptul că azi se termină concediul și să îl umplem la maxim. Dacă tot suntem la Bacău, hai să începem cu Biserica Precista. Despre existența Bisericii Precista știam încă de când locuiam în Bacău. Pe atunci, din câte îmi aduc aminte, îi ziceam Mănăstirea Precista. Și îmi mai aduc aminte că nu exista un perimetru foarte clar…
[...]Am plecat de dimineață de la Gura Humorului spre Vatra Moldoviței că aveam impresia că pe acolo pe undeva se află Mănăstirea Râşca. Însă pe drum când s-a apucat Cornelia să caute detalii, a văzut că în județul Suceava există 2 localități Râşca. Și se pare că cealaltă Râşca era cea cu mănăstirea. Dacă am fi știut înainte să plecăm la drum de dimineață, poate nu am mai fi ocolit atât. Am trecut prin Vatra Moldoviței, pe lângă indicatorul ce ne îndruma îmbietor spre Mănăstirea Moldovița, însă aceasta nu făcea parte din obiectivele zilei. Am ajuns și…
[...]Azi ne-am propus să ajungem unde se agață harta-n cui. Am pornit de la Tăuții Măgherăuş spre Săpânța. Mai fusesem pe acolo în urmă cu vreo 6 ani, când am vizitat doar Cimitirul Vesel. Au fost și ai mei de curând și ne-au povestit despre Mănăstirea Săpânța - Peri și despre Cascada Şipot. A fost de ajuns să ne convingă să mai mergem încă o dată pe acolo. Pentru diseară am făcut rezervare la Gura Humorului, așa că aveam câteva sute de kilometri de parcurs. Și la câte voiam să mai vizităm pe drum nu ne ajungea o zi lumină. Astfel am început să mai tăiem din…
[...]Astăzi am plecat sa vizităm o parte din bisericile de lemn din Maramureș. Astfel să putem face o comparație între acestea și cele din Sălaj. Nu știam care biserici sunt cu adevărat reprezentative pentru această zonă, așa că am optat să vizităm tot ce ne iese în cale cu indicator de monument istoric sau de patrimoniu național. Bineînțeles că aveam o schiță încotro să o luăm și cam ce ar trebui să vedem, dar nu știu în ce măsură am și respectat-o. Era o vreme cam mohorâtă, ploua mărunțel. Dar nimic nu ne ține pe noi în casă. Drumul nostru trecea prin Tăuții…
[...]Am plecat de dimineață de la Zalău cu direcția Tăuții Măgherăuş. Castelul Bay din Treznea am fi putut să îl vedem în una din zilele anterioare, dar cred că am uitat complet de el. Acum când am făcut bilanțul obiectivelor din zonă, am văzut că mai era unul la îndemână, Castelul Bay. Nu prea era el în direcția noastră de mers, dar am zis că ne permitem să ajungem și acolo. După asta am intrat pe făgașul nostru normal, dar nu cel mai scurt. Am pornit să facem un mic ocol prin Satu Mare pentru că în felul acesta puteam atinge mai multe obiective și ne puteam încadra…
[...]Hai că azi e zi frumoasă de plimbat în aer liber. Am stabilit 2 obiective importante: Castrul roman de la Porolissum și Grădina Zmeilor, fără restricție de timp. Să începem cu începutul, Castrul roman Porolissum. Am mai fost pe-aici în urmă cu vreo 5 ani, dar am ajuns seara foarte târziu și n-aș putea spune că am văzut prea bine, dar în mod sigur am distins suficient de multe lucruri ca să ne facă să revenim. De data asta am zis să analizăm fiecare centimetru pătrat. Am început cu Vama Romană. Imaginea care o face inconfundabilă este Poarta Praetoria. Clădirea comandamentului…
[...]O zi mohorâtă, după o noapte foarte umedă. Dar asta nu ne poate ține în casă. Pentru astăzi avem doar obiective de șosea, așa că nu ne impresionează prea tare vremea. Drumul de la Zalău până la Huedin este înțesat cu biserici de lemn. Acum aveam să aflu că Sălajul este județul bisericilor de lemn și nu Maramureșul, după cum aveam eu impresia. Și sunt într-adevăr multe. Cred că fiecare localitate are câte o biserică de lemn. Acum nu toate bisericile de lemn sunt vechi și nu au fost declarate monument istoric sau au valoare de patrimoniu. Prima oprire: Biserica de…
[...]Peste noapte am stat la o pensiune în Sînmartin, foarte aproape de Oradea. Cred că strada era destul de nouă având în vedere că nu am găsit adresa pe GPS. Și dacă strada era nouă, și pensiunea trebuie să fi fost nouă. Iar noi aveam onoarea să stăm singuri în această pensiune. Tot living-ul, toată bucătăria și toată sala de mese erau numai ale noastre. Și ca să demonstrăm că ne simțeam ca la noi acasă, am reușit să și pătăm una din fețele de masă cu vin roșu. Sper să fi ieșit la spălat, că de sughițat nu am sughițat ulterior. După ce am luat micul dejun…
[...]