Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Ieri am fi vrut să începem cu Muzeul tehnic, însă nu am reușit pentru că nu avea program. Azi însă nu ne mai scapă, scrie că este deschis. Muzeul Național Tehnic (MNT) Profesor Inginer Dimitrie Leonida este amplasat lângă Parcul Carol. De fapt intrarea în muzeu se face chiar din Parcul Carol, căci eu am făcut 2 ture cu mașina căutând intrarea și nu am găsit-o. Până la urmă am oprit mașina și am continuat căutarea pe jos. Hai că am oprit bine, dacă este să ne luăm după afișul de pe acest gard. Am parcat mașina în zona 2, am trimis sms pentru 1 oră de parcare,…
[...]Aveam în plan să vizităm Germania încă de anul trecut. Și nu aveam doar planul făcut, ci aveam rezervate și cazările. Însă pandemia ne-a cam dat peste cap toate planurile. Am ajuns să amânăm această vacanță pentru anul acesta. Legoland este atracția principală în jurul căreia s-a construit această vacanță din Germania. Așa am reușit să îl atragem pe Mihai să meargă în această excursie. Dar cum am ajuns la ideea de a vizita Legoland? Păi într-un joc lego am descoperit un cupon de intrare gratuită la Legoland. Ia să vedem cât costă de fapt un bilet! 45 euro!?…
[...]Mai avem 2 zile de stat la Anina, pentru care ne-am propus a face un traseu din Cheile Nerei și un traseu din zona Băile Herculane. Și pentru că pe ziua de azi prognoza ne arată câțiva stropi de ploaie în zona Cheile Nerei, ne vom îndrepta privirea spre Băile Herculane. La Băile Herculane am mai fost în urmă cu câțiva ani de zile și am parcurs mai multe trasee, cum ar fi: Cascada Vânturătoarea, Cascada Roșeț... Ulterior am aflat despre câteva sate amplasate pe munte, unde nu se poate ajunge decât pe jos. Cele mai cunoscute dintre acestea ar fi Scărișoara și Ineleț. Azi…
[...]Azi avem de ales între Cimitirul Vesel și Cascada Cailor. Hai că arată mai bine prognoza meteo pentru mâine la Borșa. La Cimitirul Vesel e frumos și azi și mâine. Așa că rămâne stabilit, direcția Săpânța! - Deci ce avem pe planul zilei de astăzi. - Păi Cimitirul Vesel și Cascada Șipot. - Iar Cascada Șipot? - Hai că e ultima! Mai rezistați la asta și scăpați. Scăpați de cascade cu numele Șipot, a nu se înțelege altceva, căci vom mai avea cascade de vizitat. Dar să revenim la primul obiectiv: Cimitirul Vesel. Și-acum încotro e Cascada Șipot? Întreb și eu un…
[...]Pentru astăzi am primit cerința să ajungem mai devreme la cazare. Ca fiind ultima zi, ne propunem să încheiem cum se cuvine concediul, cu o masă copioasă. Aveam în plan să vizităm Izvoarele Oltului și Mureșului. Dar am fi umplut toată ziua și ne-am fi întors din nou după lăsarea serii. Deci vom lăsa izvoarele celor 2 frați pe altă dată. Trebuie să găsim ceva prin apropiere. Ia și scotocește internetul. Proprietarul mai are și el niște pliante cu obiective din zonă. Mai iau la analizat și hărțile găsite tot aici în cabană. Și sunt ceva trasee cu plecare chiar…
[...]Se făcea că odată demult ne plimbam pe undeva prin nordul Modolvei. Și aflasem cumva despre o floare minunată, pe lângă a cărei rezervații tocmai treceam. Bineînțeles că ne-am oprit să o căutăm. Îmi aduc aminte că am bătut o parcelă de pământ în lung și-n lat. Nu am găsit nici urmă de vreo floare. Poate nu eram în locația potrivită sau poate nu eram în perioada potrivită. Sezonul nu cred să îl fi greșit, din câte îmi aduc aminte era primăvară. Niște frunze ce ar fi putut fi ale unor flori am văzut pe acolo, însă în lipsa florilor nu ne pricepem să concluzionăm…
[...]Tema zilei de astăzi este Istoria căilor ferate. Calea ferată Oravița - Anina este printre cele mai vechi căi ferate construite pe teritoriul țării noastre, însă putem spune că este chiar cea mai veche cale ferată montană construită în România. Este impresionant numărul de tuneluri, viaducte, podețe, ziduri de sprijin și faptul că urcă în altitudine 339 m în doar 33 km. Pentru mai mult de jumătate din lungimea traseului au fost necesare săpături și străpungeri în deal, iar toate acestea au fost făcute manual, cu târnăcopul și dalta, pentru că dinamita avea să…
[...]Astăzi ne luăm la revedere de la Deva și de la căsuța noastră cu furnici. Căutasem un locșor care să fie doar al nostru, să nu ne intersectăm cu nimeni și chiar am găsit. "Vintage House" o chema, asta pentru că îi păstraseră cât au putut de multe elemente vechi, peste care adăugaseră elemente noi pentru un plus de confort. Cred că proprietarii și-au dorit să obțină o combinație retro cu modern, locuibilă, cu un minim de efort financiar. Astfel la intrarea în baie, chiar dacă ești avertizat, până la urmă tot vei da cu capul de tocul ușii. Iar furnicile deveniseră…
[...]Dacă l-am descoperit pe Mihai amator de plimbări în natură, acum îl invit la câte o tură ori de câte ori ajungem prin zonă. Ultima oară am fost împreună în Parâng, noi în drum spre Parângul Mare, ei în drum spre Parângul Mic, căci Beatrice e prea mică pentru o distanță așa mare și nici ei nu aveau un rucsac să o poată purta în spate. Acum i-am încântat cu o nouă ieșire în Retezat, un traseu spre două cascade. Joncțiunea o facem la ora 10:00 la punctul de pornire în traseu și i-am dat coordonatele. Cam devreme trebuie să ne trezim pentru o zi de concediu, dar…
[...]Planificarea acestui concediu are o lungă și "tumultoasă" istorie. A început în urmă cu mai bine de 1 an. Într-una din ieșirile noastre la munte cu Mihaela a apărut ideea de a face turul Scoției. M-am apucat să fac planul, să caut locații de cazare, am cumpărat chiar și un ghid frumos ilustrat, lucru pe care îl fac de obicei după ce ne întoarcem dintr-o astfel de excursie. Am stabilit perioada, mai rămăsese să vânez biletele de avion. Apoi chiar în ziua în care ne hotărâsem să cumpărăm biletele de avion m-a anunțat Boby că nu poate merge. Și pentru că pe el ne…
[...]Bună dimineața! Dacă ieri Răzvan cu mămăița au stat toată ziua în casă, cât noi am umblat pe munți, azi poate ar fi frumos să ieșim undeva în aer liber toți 4. Ca să rămânem tot în tema Munții Căpățânii, ce-ar fi să mergem pe Vârful lui Roman. Aflasem deja că drumul forestier este practicabil pentru orice mașină. Nu ne mai rămâne decât să ne hotărâm dacă vrem să mergem. Iar acest lucru nu a fost deloc dificil, pentru că tot parcurgerea drumului forestier rămâne partea cea mai grea. Așa că dimineață, eh nu chiar așa de dimineață, pornim spre Vârful…
[...]Mi-am propus să vizităm cel puțin câte un vârf din fiecare masiv muntos, de preferat să fie cel mai înalt. A venit rândul Munților Căpățânii. Mai întâi am căutat cel mai înalt vârf. Nu a fost chiar greu să aflu că acesta este Vârful Nedeia. Apoi am continuat să văd de trasee. Aici nu a mai fost chiar așa ușor. Nu prea am găsit foarte multe surse care să facă referire la trasee turistice. Înțelesesem că de la Lacul Balota se poate ajunge pe Vârful Nedeia parcurgând un traseu de dificultate mică într-un timp destul de lung, în 4-5 ore. Pe hartă însă nu prea…
[...]Ne-am cam făcut de cap în celelalte 2 zile, le-am umplut până la refuz cu 2 trasee lungi și nu ne-a mai rămas timp deloc pentru a-i scoate la plimbare și pe Răzvan cu mămăița. Despre traseul spre Vârful Gugu știam că ne va ocupa întreaga zi. Despre traseul spre Parângul Mare aveam impresia că ne va lăsa ceva timp liber, însă nu a fost deloc așa. Ne-a mai rămas totuși o portiță salvatoare, am putea vizita ceva pe drumul de întoarcere, mai ales că, fiind luni, nu vom avea nici aglomerație pe șosea. Prima oară m-am gândit la Vârful Bora, care ne-a rămas restanță…
[...]Cu ceva timp în urmă am citit despre o idee interesantă, aceea de a realiza un echivalent românesc al bine cunoscutului Seven Summits. Seven Summits, în traducere Cele 7 Vârfuri, reprezintă cele mai înalte vârfuri, câte unul pentru fiecare continent. Pentru a face versiunea românească, Eduard Munteanu a transformat continentele în masive muntoase. Având în România mult mai mult de doar 7 masive muntoase, a fost nevoie să aleagă cele mai înalte masive muntoase, iar pentru fiecare din ele vârful reprezentat să fie acela mai înalt. Parcurgând lista am constatat că urcasem…
[...]Urmează un weekend cu vreme frumoasă, atât sâmbătă, cât și duminică. Anul ăsta am pus pe listă cam multe vârfuri îndepărtate de casă, mai ales în zona Retezat. Ce-ar fi dacă am mai face o tură în Retezat, că asemenea prognoză cu 0% șanse de ploaie ar fi păcat să o ratăm. În zonă am mai avea Vârful Oslea și Vârful Gugu. 2 zile, 2 trasee. La fix! Și apoi s-ar îmbina perfect: un traseu lung și unul scurt. În urmă cu 3 săptămâni am mai prins un weekend prelungit cu vreme superbă și am urcat pe Vârful Retezat, pe Vârful Piatra Iorgovanului și pe Vârful Parângul…
[...]Oare lista de locuri de vizitat se poate termina vreodată? Nu prea cred. Poate se împuținează cele care să îndeplinească mai multe criterii de căutare, cum ar fi: să fie trasee foarte ușurele, să fie aproape de București astfel încât să te poți întoarce acasă în aceeași zi, să evite tronsoanele de șosea cu trafic aglomerat, să fie cât mai spectaculoase. Când se subțiază lista cu aceste filtre aplicate, mă apuc de noi căutări. Astfel am ajuns să aflu despre traseele din Breaza unde am fost în urmă cu 2 săptămâni și despre obiectivele pe care ni le-am propus…
[...]Așa ne-am obișnuit, dacă e vreme frumoasă trebuie să ieșim la plimbare. Nu, nu, nu plimbare în jurul blocului, aia o putem face și în timpul săptămânii. Dacă e weekend avem ceva mai mult timp la dispoziție și ne putem depărta puțin mai tare de casă. Unde am putea merge să îi satisfacem dorința de explorare a lui Răzvan, căci în perioada asta își dorește să ajungă arheolog și paleontolog. Cam greu să găsim un subiect de paleontologie prin apropiere, dar un sit arheologic cred că e mai simplu. Un sit arheologic cu o importanță mare în istorie, deschis vizitării…
[...]În urmă cu 2 săptămâni am fost la săniuș la Azuga. Când am ieșit cu sania din scara blocului, aveam impresia că toți oamenii se uită un pic ciudat la noi. Unde vrem noi să ne dăm cu sania pe vremea asta? Era un soare și o căldură afară... Dar ei nu știu oare că la munte încă mai este zăpadă. De fapt nici eu nu sunt foarte sigur dacă e zăpadă prin orașe, pe străzi, însă știu sigur că este zăpadă pe pârtii, căci m-am uitat pe camerele online. Și nici nu ne trebuie mai mult. Când am depășit orașul Ploiești, continuând pe DN1 spre Valea Prahovei, m-aș fi…
[...]Tot timpul m-au fascinat culorile toamnei: variind de la galben, portocaliu, trecând prin multe nuanțe de roșu, ajungând până la maroniu, având pe alocuri și elemente verzi. Și astfel mi-aduc iarăși aminte de Bunicul Iepurilă, care era un artist desăvârșit, el pictând frunzele de toamnă folosind "roșu închis pentru iederă, roșu aprins pentru arțari, rozaliu pentru salcâmi, ruginiu pentru stejari, auriu pentru ulmi, arămiu pentru anini și maroniu pentru frasini". În practică nu prea am reușit să găsesc aceleași combinații pastelate. Am nimerit de câteva ori la momentul…
[...]Duminică am putea face o ieșire la munte. Ce ziceți dacă am testa un colorit de toamnă la Crucea Regelui Carol, unde am mai fost și în primăvară? În urmă cu 2 săptămâni, la Vârful Secăria de-abia începeau să apară câteva culori, iar săptămâna trecută, în Făgăraș, era totul verde și frumos. De ce nu!? Știm deja foarte bine drumul. Nu avem nevoie de niciun studiu în prealabil. Astfel că duminică pe la prânz ne punem în mișcare spre Melicești. Parcăm exact în același loc. Când coborâm din mașină observăm pe jos o nucă mare, cum mai rar găsești. Privim…
[...]