Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Luni dimineață pe la 5 jumate a sunat deșteptarea. Am auzit cântând cocoșii și la greci. Păi ce credeți că ai lor nu sunt și ei moțați?! Să mergem că ne-așteaptă munții. La 6:40 eram cu tot bagajul în mașină pentru că nu ne mai întoarcem în Paralia - Katerini decât peste vreo 5 zile. Țuști pe autostradă în direcția Litochoro, că deja am învățat drumul. Și de aici înspre Prionia. Ne-a luat cam 1 oră drumul. Prionia este acolo unde se termină efectiv drumul. După ce se termină asfaltul, se mai continuă vreo 500 m cu macadam și se oprește într-o parcare…
[...]Planul pentru concediul din luna iulie era să mergem în Munții Retezat împreună cu Marius și Cristina. Urma să campăm la Lacul Bucura și să stăm acolo 4 nopți. Urmărind zilnic prognoza meteo, devenea din ce în ce mai evident că trebuie să ne schimbăm planul. Miercuri, cu 2 zile înainte de a intra în concediu, ne-am decis: hai să revenim la ideea noastră inițială de a merge la munte în Grecia. Ținta principală era să urcăm în Muntele Olimp, așa că am deschis prognoza meteo pentru acești munți, am văzut că arăta bine pentru duminică și luni și am început să…
[...]Până să ajungem să vizităm această zonă, eram convins că se numesc Munții Cîndrel (cu î din i). Cred că așa am învățat la școală și, ulterior, chiar dacă vedeam pe undeva scris Cindrel (cu i) citeam în mod automat Cîndrel, din obișnuința de a vedea de foarte multe ori scris fără diacritice. Ajunși fiind pe Vârful Cindrel, în urma noastră a mai ajuns un grup de vreo 3 persoane. Dintre aceștia un băiat a exclamat foarte sonor ceva de genul: "Uite am ajuns pe Vârful Cindrel, 2244 m", citind de pe plăcuța de pe vârf. Mi-a sunat foarte ciudat și m-a mâncat limba…
[...]Joi dimineața am plecat de la Cabana Zugreni către Lacu Roșu. Am hotărât să ne modificăm traseul pentru că în toate zonele se prognozaseră ploi. Și chiar nu voiam să urcăm spre Vârful Giumalău pe ploaie. Am gândit că prin zona Lacu Roșu traseele sunt mai mici, mai puțin dificile și nu o să suferim prea tare dacă ne udă. Nu am urmat direct drumul spre Poiana Largului, ci am făcut mai intâi cale întoarsă până la Șarul Dornei pentru că ne-a plăcut foarte tare apa aceea minerală, carbogazificată natural. Acum deja știam drumul, așa că ne-am dus direct la țintă…
[...]Am ajuns la Cabana Rarău marți seara destul de târziu, se înserase deja. Sunasem dimineață să întrebăm dacă se mai lucrează la drum. Am primit răspuns că este închis între orele 8 și 18. Ca urmare am hotărât să ajungem după 18, că doar nu am fi lăsat mașina la 1 km distanță de hotel și să mergem pe jos cu toate bagajele. Nu a fost în plan să ajungem chiar la ora 22, dar ne-am întins mai mult cu plimbările. Când am ajuns, cabanierul se culcase. Cică se culcase și el mai devreme că noaptea anterioară nu reușise să închidă niciun ochi din cauza tunetelor. Bine…
[...]Marți dimineața ne-am trezit cu încetinitorul. Încă eram euforici după excursia făcută pe Creasta Călimanilor, o excursie care a ieșit așa cum ne-am dorit. Am putea acum să stăm degeaba tot restul concediului și tot am avea ce povesti. Am coborât să mai tragem de limbă gazda despre una alta prin împrejurimi. Am întrebat mai întâi despre Cascada Duruitoarea, cunoscută și sub numele de Cascada Băuca. Am primit informații descurajatoare, că drumul nu este curățat și nu se poate ajunge la cascadă. Cică a încercat cineva care știa cât de cât zona și nu a reușit…
[...]Munții Călimani sunt printre puținii munți din Carpații Orientali care se ridică peste altitudinea de 2000 m și prin acest lucru au devenit pentru noi o țintă importantă de atins. Pentru că sunt localizați ceva mai departe de București am așteptat un concediu cu ceva mai multe zile libere pentru a-i cunoaște pe-ndelete. Am planificat un concediu de 1 saptămână pentru 3 zone din Carpații Orientali, care inițial erau în această ordine: Munții Rarău, Munții Călimani și Munții Hășmaș. În Munții Călimani urma să stăm 2 nopți la cort, iar în Rarău și în Hășmaș…
[...]Pentru că în weekend-ul prelungit de Rusalii a picat planul cu Munții Leaota, după ce ne-a stors fizic traseul de creastă din Piatra Craiului, am fost încântați să ne alăturăm planificării făcute de Cristina, cu obiective mai "domestice", mai aproape de șosea. Aveam 2 zile de colindat, o zi cu obiective la nord de Rucăr și a 2-a zi cu obiective la sud de Rucăr. În prima zi, pe lângă echipa Marius, Cristina, Cornelia, eu, s-au mai alăturat mătușă-mea și unchiu-miu, care picaseră cu o seară înainte, tocmai la țanc în Rucăr. Trezirea a fost foarte târzie, că mai trebuia…
[...]O altă ieșire din cele de weekend planificate pe anul acesta era Piatra Craiului. Ultima la mine pe listă, nu neapărat pentru ordinea în care trebuiau făcute ci mai mult că eram oarecum împins de multe alte persoane: "Duceți-vă și acolo că e cel mai frumos, nimic din ce ați văzut până acum nu se compară cu Piatra Craiului". Pe de altă parte nu prea mă încântau cele citite pe internet despre creasta Pietrei Craiului, că este foarte grea, că are foarte multe porțiuni expuse și alte comentarii care să te sperie așa puțin. Însă tot timpul îmi aduc aminte ce mi-a zis…
[...]Weekend-ul 31 mai - 1 iunie s-a anunțat a fi foarte umed. Se anunțase chiar un cod galben de precipitații în toată țara, în special în estul si sud-estul țării, care urma să țină până sâmbătă seara. În aceste condiții am zis să mergem pe ideea unei plimbări mai mult "de șosea". Şi pentru că săptămâna asta am fost anunțați că au înflorit trandafirii de dulceață la Constanța, am zis: "perfect, facem o plimbare în Dobrogea". Cheile Dobrogei erau demult în vizor să le vizităm, dar nu s-au aliniat până acum lucrurile de-asemenea natură să ajungem acolo. Am…
[...]În luna ianuarie, când am făcut planificarea concediilor pe anul 2014, am făcut și o listă de obiective de weekend. Printre acestea se număra și Vârful Lespezi, dar nu mi-ar fi trecut prin cap că dintr-un total de 5 obiective propuse de weekend pentru toată vara se vor fi bifat 2 încă din luna mai. Cred că cineva și-a propus să le bifeze rapid pe toate din listă pentru a face loc la altele. Chiar nu imi pare rău deloc, deja m-am apucat să scotocesc după alte idei de excursii de weekend ca să fie în listă cât mai multe variante, să avem de unde alege. Nu am mai urcat niciodată…
[...]Încă de anul trecut era pe lista de atins Vârful Cozia. Dar nu am avut timp, așa că la întocmirea listei pentru anul curent am mutat și ce nu am reușit să atingem anul trecut, printre care se numără și Munții Cozia. La întocmirea planului am căutat un traseu pe care să urcăm și altul pe care să coborâm, că așa am învățat la geografie. Sunt multe drumuri care duc la Cabana Cozia, așa că ai de unde alege, iar de la cabană până la Vârful Cozia este o aruncătură de băț, nici nu mai e nevoie de marcaj. Planul suna cam așa: ziua 1 - sâmbătă 10 mai 06:00 - plecare…
[...]Încă de anul trecut, în timp ce căutam alte idei de ieșiri la munte, am pus ochii pe Munții Măcinului. Mi-am zis că pentru această plimbare trebuie să rezerv un weekend prelungit. Distanța față de București nu este exagerat de mare, sunt aproximativ 240 km dacă treci cu bacul la Brăila sau aproximativ 280 km dacă treci podul peste Dunăre pe la Giurgeni - Vadu Oii. Posibilități de cazare în zonă nu sunt prea multe, doar 1 hotel în Măcin (Hotel Turist) și o pensiune în localitatea Greci. Însă ajunși acolo ne-au mai tras de mânecă diverși localnici din Greci dacă…
[...]