Săpânța: Cimitirul vesel și Cascada Șipot

Azi avem de ales între Cimitirul Vesel și Cascada Cailor. Hai că arată mai bine prognoza meteo pentru mâine la Borșa. La Cimitirul Vesel e frumos și azi și mâine. Așa că rămâne stabilit, direcția Săpânța!

- Deci ce avem pe planul zilei de astăzi.
- Păi Cimitirul Vesel și Cascada Șipot.
- Iar Cascada Șipot?
- Hai că e ultima! Mai rezistați la asta și scăpați. Scăpați de cascade cu numele Șipot, a nu se înțelege altceva, căci vom mai avea cascade de vizitat.

Dar să revenim la primul obiectiv: Cimitirul Vesel.

Și-acum încotro e Cascada Șipot? Întreb și eu un localnic, vânzător de suveniruri. Păi cică avem vreo 14 km de mers în direcția aceea, dar nu ne recomandă să mergem cu mașina noastră. Mai bine să vorbim cu niște băieți din aceia care organizează trasee off-road, să ne ducă. Chiar așa de rău să fie drumul?! Mă uit împrejur, dar de unde să îi iau pe oamenii ăia cu trasee off-road?! Eu zic să mergem cât putem cu mașina noastră și apoi om continua pe jos, dacă nu rămâne distanță prea mare.

Pornim în continuare pe același drum pe care am venit la Cimitirul Vesel. Ne-a mai ținut asfaltul vreo 4 km. Tot e bine, mai avem 10. Poate nu s-o strica forestierul acesta chiar așa de la început.

Continuăm să mergem vreo 4-5 kilometri. Nu putem spune că este cel mai bun drum, dar nici cel mai urât drum forestier pe care am mers vreodată. E practicabil cu orice mașină, dacă se merge cu atenție. Aici îmi zic că am putea lăsa mașina și să continuăm pe jos. Acum mai aveam o problemă, nu știam exact localizarea cascadei, de unde pornește poteca spre cascadă. Îmi imaginam că ar trebui să identificăm cumva locul de unde urma să pornim spre dreapta spre cascadă și de acolo să urmăm doar o potecă de picior. Poate o fi vreun indicator unde trebuie să te desparți de drumul auto...

Norocul nostru a fost să vedem venind din contra-sens o mașină mică, mergând cu atenție. Ce să caute o mașină mică pe un astfel de drum forestier?! În mod sigur au fost la Cascada Șipot. Așa că le fac cu mâna să oprească puțin și îi întreb despre cascadă. Cică am mai avea de mers vreo 5 km de aici, iar drumul nu se strică mai mult decât până aici. Deja am primit o veste bună: putem continua cu mașina. Dar e cam greu să observi locul de unde trebuie să cobori la cascadă, căci nu e foarte bine indicat. Cascada este undeva în dreapta, sub nivelul drumului și trebuie să cobori o pantă destul de abruptă. Soția șoferului a ținut să ne avertizeze să fim foarte atenți la acea coborâre. În ceea ce privește identificarea locului de unde începe această coborâre, nu ne va fi chiar ușor să îl reperăm, mai ales din mașină. Ei au mers ușor, cu geamurile deschise și au auzit zgomotul produs de căderea cascadei. Pe de altă parte cascada este foarte frumoasă, chiar merită văzută.

Hai că am prins ceva curaj cu drumul, ne suim în mașină și continuăm. Nu mergem mult și ne mai întâlnim cu 2 mașini. Le facem și lor semn că vrem să îi întrebăm ceva. Se uită omul pe bord, cică mai avem fix 4,6 km. Iar acolo vom vedea scris pe un copac cascadă și un marcaj cruce albastră foarte șters. Mai multe persoane întrebate, mai multe informații ...

Acum suntem mult mai încrezători că vom găsi cascada. După vreo 4 km oprim, lăsăm mașina lângă o clădire

și continuăm pe jos.

Ne întâlnim cu un pădurar sau vânător, cel puțin așa aș fi dedus din echipament. Îl întrebăm de cascadă. Cică mai avem de mers cam 1 km - 1 km jumate. Hm, nu prea mai ies calculele. Rămâne de văzut cine s-a înșelat.

Cred că am mers mai bine de 1 km și descoperim locul cu pricina.

Pe un copac cu marcajul cruce albastră șters scria Cascadă,

pe alt copac alăturat scria Șipot.

Înseamnă că am ajuns. Însă n-aș putea spune că aud prea bine cascada.

Nici coborârea nu ne sperie. Aici putem observa foarte clar că fiecare persoană analizează în mod diferit și observă detalii diferite.

Un lucru este clar și toată lumea a fost de acord cu el, Cascada Șipot este extrem de frumoasă și merită vizitată.

Pentru ziua de azi făcusem un plan destul de îndrăzneț. De fapt eu trec în plan mai multe lucruri ca să nu rămânem cumva cu timp disponibil și să ne întrebăm: "Și-acum ce mai facem?". Mai bine să fac un itinerariu mai cuprinzător, să avem și variante de rezervă. Astfel că urma să ne întoarcem pe la Cavnic și să ne oprim să vedem și Lacul Albastru de la Baia Sprie. De asemenea aveam în plan să trecem pe la Mănăstirea Bârsana, dar asta înainte de Cimitirul Vesel. Dar pentru că am plecat la drum destul de târziu, am sărit peste. Tot la Săpânța am mai fi vrut să vizităm Mănăstirea Săpânța - Peri, însă am sărit și peste aceasta, sperând că vom mai prinde lumină pentru a vedea Lacul Albastru. Nu a fost să fie. Eu sunt bucuros că am reușit să vedem Cascada Șipot. Și nu aveam prea mari speranțe. Pentru restul va trebui să mai venim, de-abia avem motiv să revenim.

Comentarii