Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Ieri am fost la Museum of Senses. Azi însă e vreme frumoasă la munte, numai bună pentru un traseu. E duminică totuși, trebuie să includem și drumul de întoarcere acasă la calculul orar. Deci nu ne putem depărta prea tare de casă. Apoi trebuie să luăm în considerare că ne vom întoarce duminică seara, adică să nu uităm fluxul de mașini care se vor întoarce spre București. Deci unde am putea ieși în condițiile date?! Valea Doftanei să fie! Ia să vedem ce mai găsim interesant prin zonă! Site-ul dedicat Văii Doftanei vorbește printre altele, despre un vârf, Vârful…
[...]S-a hotărât Cristina când și unde își serbează ziua? Nu încă. Vreo 2 săptămâni am așteptat un răspuns. Acum nu ar fi fost o mare problemă, căci noi suntem obișnuiți să ne facem sau refacem planul de weekend chiar și pe ultima sută de metri. Deci am fi putut aștepta, însă "Craii de la răsărit" ne invitaseră în urmă cu ceva vreme la o ieșire la munte și intrasem deja în săptămâna cu pricina. I-am tot amânat cu răspunsul tot așteptând și eu la rândul meu unul. Până la urmă le-am acceptat invitația, căci Cristina era tare indecisă. Astfel vineri seara…
[...]Gina ne tot întreba de la începutul săptămânii, unde mergem în weekend. Înseamnă că le-a plăcut aventura spre Vârful Gâlma Crăiței. E bine, mi-era teamă că nu vor mai vrea niciodată la munte. Noi încă nu eram hotărâți încotro. Ne uitam pe prognoză și vedeam că vin frigul și ninsorile. Am zis să mai așteptăm să se hotărască vremea ce vrea să facă și vom vedea mai spre sfârșitul săptămânii. Gina era nerăbdătoare și ne întreba în fiecare zi dacă mergem la munte, unde mergem. Sâmbătă era certitudine că ningea în toți munții, astfel ne mai rămânea…
[...]E vreme frumoasă sâmbătă. Unde să mergem, unde să mergem? Păi la munte! Asta era de la sine înțeles, căci de-aia mă uitam pe prognoza meteo, dar unde la munte. Pentru că vrem să facem un dus-întors în aceeași zi, nu ne rămân prea multe variante. Avem doar Vălenii de Munte -Cheia, Valea Doftanei și Valea Prahovei. Ca fiind sâmbătă, vom tăia din start Valea Prahovei, căci nu se știe cât vom face la dus. Pe la Vălenii de Munte nu știu ce trasee putem face; ar trebui să intru și pe acolo să studiez, căci trebuie să fie ceva frumos de văzut. Facem ce facem și iar…
[...]Sâmbătă au dat curs invitației de a merge la munte și finii noștri. Nu se știa sigur unde, dar mai importantă este ieșirea și compania. Știam deja că Dan și Claudia aveau în plan o plimbare pe Poteca Regală pentru duminică. Ce-ar fi să mergem în gașcă mai mare. Eh, nu am reușit să ne aliniem la program, ei urmau a pleca dimineață, noi aveam în plan să mergem după prânz. Rămânem doar noi 6: 4 mari și 2 mici. Dar n-aș mai merge pe Valea Prahovei. Să încercăm o altă variantă pe Valea Doftanei. Săptămâna trecută am fost în plimbare până pe Vârful Corneanu,…
[...]După vizita la Casa Experimentelor am rămas profund impresionat și m-am apucat să scotocesc pe net una - alta despre experimentele încercate acolo. Când am ajuns la "patul fachirului" am descoperit că mai există un loc unde îl poți testa, la Museum of Senses. Dacă au patul fachirului, sigur mai au și alte lucruri interesante, poate chiar altele decât la Casa Experimentelor. Trebuie să mergem să vedem! Weekend-ul imediat următor nu se putea, căci aveam programată o vizită la Constanța. Nu-i nimic, l-am notat, om găsi noi alt moment în care să îi facem o vizită. Cornelia,…
[...]Privind prognoza meteo pentru weekend vedem ploaie în toți munții. Și nu o ploaie orișicare, ci din aia cu >20 mm. Cred că era și timpul, că prea fusese vreme frumoasă toată luna septembrie. Nu putem spune că ne pare rău. Ne uităm la prognoza pentru Constanța. Acolo e un fel de "stă să plouă", dar sunt totuși șanse mari să nu plouă deloc. Dar avem oricum avem în plan să ajungem acolo weekend-ul următor. Așa că poate ar fi bine să mai stăm și pe lângă casa omului, că prea ne-au umblat roțile weekend de weekend de pe 15 mai încoace. Acum om sta noi pe lângă…
[...]Dacă mergeam pe ideea o zi traseu lung, o zi traseu scurt, azi era rândul unui traseu lung. Dar în prima zi după ce ne întorsesem de pe traseu, m-a întrebat Răzvan: "Tati, dacă azi ați mers pe un traseu de oameni mari, pentru mâine ai pregătit un traseu ușor, ca să merg și eu, nu?" M-a cam închis cu întrebarea asta. Nu am știut ce să îi răspund, căci nu aveam pregătit niciun traseu așa ușurel. Adevărul e că nu mă așteptam să își dorească așa mult a urca pe munte. Nici ieri nu am făcut un traseu pentru el, însă azi cred că ar fi cazul să schimbăm ceva la planul…
[...]După ce am urcat ieri pe Vârful Retezat, azi se cade să facem un traseu mai scurt. Și asta din 2 motive: primul ca să ne mai relaxăm puțin, să dormim până mai târziu și al doilea ca să ne mai rămână ceva timp de ieșit la plimbare pe undeva și cu Răzvan și mămăița. Dintre traseele pregătite pentru zona asta ar fi doar 2 mai scurte: Vârful Piatra Iorgovanului și Vârful Oslea. Cele 2 vârfuri sunt vizavi unul de celălalt peste drumul DN66A, iar punctul de plecare pentru ambele trasee este Cabana de vânătoare Câmpușel. Spre Vârful Oslea nu prea mi-e clar dacă există…
[...]Nu e nici un loc în munți, care să nu fie drag adevăratului drumeț; dar sunt unele locuri al căror suflet îi e mai aproape, fie că el s-a dus acolo de multe ori, fie numai o dată. Numai o dată am fost în munții Retezatului, dar mi-a rămas la inimă muntele Bucura. (Bucura Dumbravă - Cartea Munților) Cam așa am pățit și eu tot cu Munții Retezat. De prima oară când am fost acolo, mi-au intrat în suflet. Și astfel revenim cât putem de des pentru a mai domoli dorul. Doar ce ne-am întors din Făgăraș că ne gândim deja la următoarea ieșire. Unde să mergem în weekend-ul…
[...]- Vine ziua mea! Vine ziua mea! - Și ce facem de ziua ta? - Păi ce să facem? Mergem la munte! - Bine, bine, dar unde? Ah, ce egoist sunt, mereu uit! Tot timpul mă gândesc numai la mine. Am impresia că ziua mea este ca oricare altă zi. Cu alte cuvinte m-aș uita pe prognoză cu 2 zile înainte unde e vreme frumoasă, m-aș sui în mașină și aș pleca în direcția respectivă. Însă nu toată lumea poate să facă așa. Deci trebuie să alegem o locație și să sperăm că vom avea vreme frumoasă acolo. Unde am putea merge să nu ne intersectăm totuși la cazare și cu alte grupuri?!…
[...]Sunt într-o continuă căutare de trasee pe care să le putem parcurge cu Răzvan. De găsit am tot găsit idei, așa că trebuie să le filtrez cumva. Le aleg pe cele care au ceva frumos de văzut, fie un peisaj, o cascadă, niște formațiuni stâncoase, o cabană sau ceva aparte. Și, în afară de asta, caut pe cât posibil trasee pe care nu le-am mai parcurs. De multe ori nu găsesc prea multe poze convingătoare. În weekend-ul care vine este vreme frumoasă, chiar foarte frumoasă. M-ar bate gândul de un traseu serios, dar i-am promis lui Răzvan că de data asta vom merge împreună…
[...]Ziua lui Răzvan cade fix în mijlocul săptămânii, mai precis mijlocul părții lucrătoare a acesteia, adică miercuri. Dacă ar merge la grădiniță și-ar putea sărbători ziua alături de colegii lui. În cazul de față, cu grădinițe închise, cu părinții lucrând, cum ar putea el să simtă că aceasta este o zi specială? Tati o fi el acasă, dar este doar fizic, că mintea și atenția îi sunt la serviciu. Ce-ar fi să ne luăm amândoi o zi liberă și să o petrecem în întregime alături de Răzvan! Gata, s-a hotărât! Așa facem! Dacă e vreme frumoasă, plecăm dimineață…
[...]Acum, dacă stau prea mult să mă gândesc, nu mai știu sigur cine a venit cu ideea de a merge în Buila Vânturarița anul ăsta. Parcă a fost Anduța, dar și Cristinei pare să i se fi pus pata pe acest masiv. Dar parcă totuși prima oară a propus Anduța să urcăm în Buila Vânturarița. Știu că ei, Anduța și John, s-au mai plimbat prin zona respectivă. Au urcat până la Schitul Pătrunsa. Aveam impresia pe atunci că traseul până la Schitul Pătrunsa este ca o plimbare lejeră de până la o oră prin parc și eram tentat ca pentru acest traseu să îl înscriem și pe Răzvan.…
[...]De foarte multă vreme încerc să ajungem la Cetatea Vicina de pe Insula Păcuiul lui Soare. Cam multe condiții trebuie să se îndeplinească simultan. Trebuie să nu plouă, să nu fie frig, Dunărea să aibă nivel foarte scăzut, la munte să nu fie vreme frumoasă și să nu avem programate reuniuni familiale. Dunărea are în general nivelul scăzut toamna, iar toamna ori e frumos la munte ori e frig de nu îți vine să ieși din casă. Acum am prins o perioadă la îmbinarea primăverii cu vara, în care nivelul Dunării nu este foarte ridicat. Analizând istoricul, în general în perioada…
[...]Weekend-ul cu 1 iunie atașat este rezervat să mergem la Cabana Pietricica. Gina rămăsese ultima din gașcă pe prefixul vechi. La mulți ani, Gina! Și pentru că i-a plăcut locația unde am fost anul trecut de ziua mea, a ales ca ziua ei cea specială să o petrecem tot acolo. Dar nu am reușit să ajungem de 1 mai pentru că autoritățile nu ne-au lăsat să ieșim din casă. Astfel am amânat pentru 1 iunie, în speranța că atunci ni se va permite. După 15 mai s-au mai relaxat restricțiile, așa că putem merge. Plecăm de vineri seara. Nu am făcut niciun plan de mers pe vreun traseu,…
[...]Vine din nou ziua de sâmbătă, ne căutăm ceva de plimbare. A început să ne placă pe Valea Doftanei și dacă tot am găsit mai multe locuri de vizitat pe acolo, când am făcut căutări pentru săptămâna trecută, am zis să ne întoarcem în zonă. De săptămâna trecută ne-a zis Răzvan că data viitoare vom urca pe Vârful Cucuiatu și la coborâre vom continua acolo unde ar fi vrut el prima oară, spre pădure. Și am mai strâns câteva locuri de văzut. Dintre toate am ales Crucea Regelui Carol I. Așa că ne îndreptăm spre Melicești. Am putea ajunge cu mașina până la cruce,…
[...]Când a început perioada de izolare nu era chiar cald afară, astfel nu era foarte dureros că nu avem voie să ieșim la plimbare. Dar aveam cumpărate bilete la spectacole de teatru pentru copii pentru fiecare sâmbătă până la sfârșitul lui aprilie. Și ne-a cam părut rău de ele; doar ce descoperisem acest mod plăcut de a ne petrece timpul. Măcar teatrele și-au mutat activitatea în mediul online în perioada următoare. Și noi, datorită lor, aveam program de vizionare în fiecare dimineață. Nu era chiar același sentiment, dar oricum era mai bine decât deloc. Am descoperit…
[...]În fiecare an parcurgem măcar o dată drumul Galați - Constanța. Nu îl parcurgem niciodată dus - întors. Ori mergem dinspre Galați spre Constanța ori în sens invers. Și asta pentru că încercăm să petrecem sărbătorile, fie ele de Crăciun, fie de Paști sau poate ambele, în mijlocul familiilor noastre. Drumul acesta este în cea mai mare parte pustiu de sărbători, căci nu mulți aleg să se plimbe cu mașina, majoritatea fiind în toiul petrecerii, cu mesele întinse, pline de mâncăruri și băuturi alese. Așa că drumul este plăcut și relaxant, uneori poate trece în…
[...]Într-o frumoasă zi de sâmbătă ne-am hotărât să scoatem roțile mașinii la plimbare. Și cum mănăstirile din zona Vălenii de Munte - Cheia nu le văzusem, ne-am gândit că ar fi o idee bună să le vizităm azi. Vreo 3-4 mănăstiri și un baraj cred că ar acoperi numai bine o zi întreagă de plimbare. Ne îndreptăm spre Mănăstirea Jercălăi. De Conacul Bellu nu știam absolut nimic, însă dacă tot ne-a ieșit în cale, am zis să îi facem o poză sau 2. Observ că are afișat un program de vizitare, în intervalul 9 - 17, mai puțin lunea. Dar nu intră în scopul călătoriei…
[...]