Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
După ce am vizitat Zoo Dvorec, ne-am îndreptat spre Český Krumlov. Citisem despre Český Krumlov că este un oraș medieval străbătut de râul Vltava, care a intrat în patrimoniul UNESCO. Uite că ne vom întâlni din nou cu râul Vltava. După ce i-am admirat meandrele de la Vyhlídka Máj, acum avem ocazia să o admirăm din nou. Pozele văzute pe internet ne-au convins că nu trebuie să ratăm această locație. Și în plus ne-a mai confirmat un localnic că merită. Atracția principală a acestui oraș este Castelul Český Krumlov. Privind de sus, de la mare înălțime se…
[...]Astăzi ne mutăm reședința de la Buštěhrad, de lângă Praga, la Jindřichův Hradec, în apropiere de Český Krumlov. Lăsasem pentru astăzi să vizităm Praga. De fapt, în planul original era Zoo Praga pentru ziua de tranzit. Dar mai bine așa, că vizitarea grădinii zoologice ne-a ocupat toată ziua. Nu se poate să spui că ai vizitat Cehia fără să fi rezervat măcar 1 zi pentru Praga. Noi însă am mai fost în Praga în urmă cu vreo 9 ani și am fi putut sări peste această obligație dacă am fi găsit altceva mai interesant de făcut în această zi. Spre nord cam vizitasem,…
[...]Văzusem într-o mulțime de reclame la Kaufland un lac inelar. Mi se părea că imaginea era un pic exagerată, însă aveam impresia că aveam deja în plan să mergem acolo. Eram convins că este vorba despre Velká Amerika, adică Adevărata Americă. Până într-o zi când am zis totuși să verific. Ghici ce? Nu erau unul și același lucru. Trecând pe la Kaufland am făcut o poză reclamei și am căutat imagini similare pe google. Astfel am descoperit că poza este făcută de la un renumit punct de belvedere, Vyhlídka Máj. Și imaginea respectivă este folosită pentru prezentarea…
[...]Azi ne mutăm reședința la Buštěhrad, lângă Praga. Nu am avut timp să vedem Paradisul Boemiei cât am stat aici, dar avem noroc că e în drumul nostru. De fapt, din acest motiv l-am lăsat pentru ziua de mutare. Și Paradisul Boemiei nu se cade să îl sărim căci l-am găsit prin mai toate ghidurile ca punct principal de atracție, probabil și pentru că se află foarte aproape de Praga, iar majoritatea se raportează la distanța față de capitală. Ai distanță mare față de capitală, îi scade și importanța punctului de atracție turistică. Și apoi denumirea ar trebui să…
[...]Nu știu cum reușisem eu la planificarea de acasă să îngrămădesc vizitarea Orașului de Piatră de la Adršpach-Teplice în aceeași zi cu Vârful Sněžka. Și nu aveam habar că vom urca pe vârf cu telegondola. De fapt știu, nu aveam nici cea mai vagă idee ce reprezintă și cât de mare este Orașul de Piatră. Însă vizitarea lui îți poate ocupa mare parte din zi, dacă nu chiar întreaga zi. Pornim din Košťálov spre Adršpach. În Localitatea Trutnov ar fi trebuit să facem stânga pe un drum secundar, care să ne ducă la Adršpach. Acest drum avea însă un semn mare de interzis…
[...]Un alt obiectiv important pentru această zonă îl consideram a fi Vârful Sněžka. Înălțimea de 1600 de metri nu îl face un colos, dar este cel mai înalt vârf din toată Cehia și pentru asta vrem să îl vedem. Pe lângă faptul că nu se ridică la înălțimile vecinilor, îl mai împarte și cu Polonia. Ar fi putut totuși să le lase măcar ca vârful ăsta să fie doar a lor, căci polonezii mai au și alte vârfuri mai înalte. Nu mă documentasem prea mult referitor la acest vârf. Citisem parcă ceva de traseu că ar fi unul destul de lejer, dar tot durează câteva ore, vreo…
[...]Pornind de la Košťálov aveam destul de bine definite direcțiile pentru fiecare zi. De fapt, pot spune că aveam chiar prea multe programate pentru cele 3 zile cât mai aveam de stat aici, căci prima a fost de tranzit. Aveam numai locații cu "trebuie neapărat" să le vedem, precum: Parcul Natural Elveția Boemiei, Parcul Natural Paradisul Boemiei, Vârful Sněžka, care este cel mai înalt vârf muntos de pe teritoriul Cehiei, Izvorul Elbei, Orașul de Piatră de la Adršpach - Teplice. Să vedem cum le-om putea grupa și să mai atașăm pe ici pe colo câte o vizită și la zoo. Să începem…
[...]Lăsăm în urmă Olomouc, care avea mult mai multe de oferit, pentru a ne muta la Košťálov. La Olomouc am mai fi avut de văzut nu doar peșteri, ci și câteva grădini zoologice. Am mai fi avut de vizitat peșterile: Na Pomezí, Na Špičáku, Sloup - Šošůvka. Și astea numai cele pe care le aveam pe listă, pentru că zona este înțesată cu foarte multe peșteri. De fapt, cred că majoritatea peșterilor din Cehia sunt concentrate în această zonă. Apoi am descoperit grădinile zoo, care și astea sunt mai multe decât cele două pe care le-am vizitat aici. Ar mai fi meritat vizitate…
[...]Nu prea înțelegeam de ce ni s-a spus să ajungem cu 40 de minute înainte de intrarea în peșteră, adică la 10:20, sau poate chiar și mai bine ar fi la 10:00. Și ne tot zicea ceva de 10:20 în parcare. Adică parcarea nu e lângă peșteră?! Vorbim de Peștera Punkva. Pe gps, de la Olomouc ne arăta 80 km, 1 oră jumate. Păi nu am mai plecat la 8:30 de acasă demult. De fapt, am mai plecat o dată la 8:00 tot din cauza unei peșteri. Ce ți-e și cu peșterile astea că au un program așa strict! Dar știi ce am uitat să întreb eu ieri când am făcut rezervarea? Dacă se merge cu barca!…
[...]Începem turul Cehiei din Olomouc într-o zi de weekend. La locația noastră de cazare se umpluse curtea de mașini. Probabil că s-au ocupat toate camerele. Aveam să aflu ziua următoare că toți veniseră doar pentru weekend, luni rămăsesem doar noi. Și noi plecăm din București în weekend, plecăm la munte, la mare, unde să avem cum să ne petrecem timpul. Gândeam despre Olomouc că este un oraș mare, din care fug oamenii în weekend. Nu mă așteptam ca fluxul să fie invers. Oare ce fac toți oamenii ăștia aici în weekend? Eu am pe listă o grămadă de peșteri în zonă, dar…
[...]Slovacia, din ce am observat, nu are decât 4 grădini zoologice în principal: Bratislava, Bojnice, Spišská Nová Ves și Košice. Dacă ne mai chinuiam puțin puteam să le fi vizitat pe toate. Astăzi se pare că va fi o zi foarte călduroasă. Intrăm în grădina zoo după ce ne dăm cu cremă de soare, mai ales unii dintre noi, în special Răzvan. Animalele sunt aici aproape de tine, cât să le și atingi. Bineînțeles că nu pe toate, doar pe cele mai pașnice. Alpaca Emu Capră de Camerun Capibara Cangur Oaie cu coarne spiralate (racka) Măgar Bufnița zăpezii Râs Flamingo Urangutan…
[...]Turul nostru în Slovacia se cam termină astăzi. Diseară ne vom caza în Cehia. Cum să facem, să cuprindem ziua de azi la turul Slovaciei ori la turul Cehiei? Păi am vrea să mai vedem Castelul Spiš, măcar din exterior. Nu avem timp nici prea mult să ne întindem cu vizite în castel, căci avem un pic de drum de parcurs până la Olomouc, în Cehia. Și-apoi noi suntem mai impresionați de măreția castelelor văzute din exterior, mai ales a acestuia. În cazul ăsta mai adunăm câte ceva de văzut din Slovacia și o considerăm zi din turul Slovaciei. Ne îndreptăm spre Castelul…
[...]Mai întâi să mergem la Grădina Zoologică Spišská Nová Ves căci aceasta e cu program spre deosebire de comorile naturii care le poți vizita oricând, lumină să fie. Facem turul complet și ne îndreptăm apoi spre Parcul Natural Paradisul Slovac. De aici avem pe listă să vedem Cheile Suchá Belá și Cheile Kláštorská. Am ales și eu niște chei în care să putem vedea cât mai multe și mai impresionante cascade. De asemenea, să nu ne ocupe nici foarte mult timp. Astfel Cheile Kláštorská ar avea 7 cascade și un traseu de 1,5 ore. Cheile Suchá Belá au 4 cascade și un traseu…
[...]Am rămas singurei în Slovacia. Acum putem să ne facem de cap. Unde să mergem, unde să mergem? Păi ar mai fi Peștera Belianska, Cascada Kmeťov, Cascada Skok, Cheile Suchá Belá și Cheile Kláštorská. Și, bineînțeles, mai trebuie să mai vizităm un zoo și pentru Răzvan. Și chiar am mai găsit unul în zonă, în afară de WildPark care nu prea îmi suna bine. Am găsit o grădină zoo la Spišská Nová Ves. Păi mai avem 2 zile. Cum să le împărțim? Una cu program strict și una fără program per zi. Cu program sunt peștera și zoo. Păi să mergem azi la Peștera Belianska…
[...]Astăzi este ultima zi a Claudiei și Dan. Așa că alegem crema obiectivelor rămase și ne propunem a le vedea astăzi. Astfel avem Peștera Dobšinská ľadová și Vârful Lomnický. Ca să valorificăm cât mai bine timpul și în același timp să evităm aglomerația, am hotărât să ajungem la peșteră pentru intrarea de 9:30. Pentru a ne încadra a trebuit să plecăm la 8 de la pensiune: 1 oră pe drum cu mașina și 25 minute de urcat pe jos. Am fi crezut că suntem singurii, dar am avut surpriza să vedem că mai venise un autocar plin cu copii. Spre deosebire de Peștera Demänovská…
[...]Numele grădinii zoologice Kontakt provine de la faptul că aici poți lua contact direct cu animalele, cu alte cuvinte le poți atinge. Încă de la intrare am rămas plăcut impresionați de modul în care eram tratați. Și nu am plătit decât 5 euro de persoană. Cum am trecut de casa de bilete, un ghid ne invită înăuntru la șerpi, șopârle, iguane, cameleoni, papagali și marmosete. A făcut foarte ușor trecerea la prezentare în limba engleză când a văzut ca nu suntem slovaci. Și ne-a invitat dacă vrem să ținem în mână șarpele. Păi era prima oară când atingeam un șarpe.…
[...]Astăzi ne mutăm reședința din Ružomberok în Poprad. În mod normal aveam pe listă Peștera Demänovská ľadová, Peștera Važecká și Cascada Skok. Atracția de cel mai mare interes este Peștera Demänovská ľadová și o vom vizita împreună cu Dan și Claudia. După asta drumurile noastre se vor despărți urmând a se mai reîntâlni la cazare. Dorul lui Răzvan pentru zoo ne-a făcut să schimbăm traseul pentru azi și să căutăm a vizita o grădină zoologică. Am găsit una ce părea a fi foarte interesantă în apropiere, la Liptovský Mikuláš. Este o grădină zoologică…
[...]Bine că am urcat noi pe Vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din România, dar nu am urcat pe unul dintre cele mai accesibile din cele de peste 2500. Acum dacă ne-am pus în gând să urcăm pe cât mai multe din vârfurile de peste 2500, poate ar trebui să ne mobilizăm să ajungem și aici. Și Vârful Omu vine la pachet cu încă unul de peste 2500, Vârful Ocolit, cunoscut și sub numele de Bucura Dumbravă. Planul stătea în mare cam așa, ne cazăm în Sinaia de vineri seara, sâmbătă urcăm pe Vârful Omu și duminică mergem pe Cheile Zănoagei. Dacă prognoza se adeverește…
[...]Dacă am urcat pe Negoiu (2535 m) și Moldoveanu (2544 m), adică cele mai înalte două vârfuri din România, ne-am propus acum să atingem cât mai multe din vârfurile de peste 2500. În total sunt 13 și putem spune că deja am vizitat 5. L-am prins și pe Viștea Mare (2527 m), la pachet promoțional cu Moldoveanu. Astfel avem completat podiumul. Vârful Bucura Dumbravă (2503 m) a venit la pachet cu Vârful Omu (2505 m). Ce vârfuri ar mai fi relativ ușor de atins? Păi ar fi Vârful Vânătarea lui Buteanu (2507 m). Avem un weekend ciuntit, Cornelia lucrează sâmbătă. Bine măcar că…
[...]Ce stabilisem în seara când ne-am întors de pe Vârful Negoiu era bătut în cuie. Ne-am propus să urcăm și pe Vârful Moldoveanu și trebuia să căutăm varianta optimă de a realiza acest lucru. Moldoveanu era ceva mai departe de Cabana Bâlea, astfel nu prea ne-am încadra la a face traseul într-o zi. Cristina tot aduna opinii de la cei care au făcut traseul Cabana Bâlea - Vârful Moldoveanu și retur într-o singură zi. Tot încerca să ne convingă că putem și noi să-l facem într-o zi. Hai să fim realiști, aceia sunt mergători pe munte cu antrenament, unii chiar lucrează…
[...]