Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Astăzi ne despărțim cu părere de rău de Anca și Aurică. Lor li s-au cam terminat zilele de concediu. Ne vom continua turul alături de Claudia și Dan. Pentru ziua de azi ar fi fost Castelul Orava și Cascadele Brankovský, Ráztocký și Červené Piesky. Am cam început să nu mai respectăm planul pregătit de acasă. De fapt, planificarea nu a fost niciodată bătută în cuie, ci a avut scop orientativ pentru a sublinia ce putem face. Pe măsură ce avansăm în concediu scade elanul de vizitat toate celea de pe listă și începem a le alege pe cele ce nu vrem să le ratăm. Astfel…
[...]Seara precedentă ajunsesem cam târziu și nu am avut ochi să vedem în ce zonă superbă ne-am cazat. Parcă ne venea să oprim mașina, să ne plimbăm în jurul lacului și să nu mai mergem nicăieri azi. Încep să își arate crestele acoperite de zăpadă munții adevărați. Pentru astăzi aveam pe listă 3 peșteri: Stanišovská, Demänovská Slobody și Brestovská, apoi Cascada Lúčky și Biserica de lemn Leštiny. Cam multe peșteri pentru o singură zi și ar fi trebuit să ne fi trezit mult prea devreme. Hai să eliminăm prima peșteră și să mergem direct la a doua. Asta…
[...]Înainte de a pleca din Trenčín, cu direcția Ružomberok, mai aruncăm o ultimă privire spre Castelul Trenčín. Cam așa se putea vedea din fața pensiunii unde am stat. Claudia și Dan plecaseră mai devreme să viziteze și Castelul Smolenicky. Urmând a ne reîntâlni la Cascada Šútovský la ora 15. Noi restul ne îndreptăm spre Castelul Lietava. După puțin mai mult de o oră de mers, ajungem în satul unde trebuia să lăsăm mașina. Aici însă parcarea era neîncăpătoare. Se cunoaște că azi este sâmbătă, au ieșit foarte mulți slovaci la plimbare. Facem câțiva pași…
[...]Pentru această zi planul nu prea era definitivat. Erau adunate multe obiective la un loc, majoritatea castele și o peșteră. Ieșeau foarte mulți kilometri de parcurs și nici dacă valorificai lumina zilei la maxim tot nu era suficient pentru a le vedea pe toate. Culmea era ca pe schița planului, pe lângă faptul că parcurgea foarte mulți kilometri, nici nu se mai întorcea la Trencin, ci rămânea în Bratislava. Cam așa erau înșirate obiectivele: Castelul Beckov, Castelul Cachtice, Castelul Smolenicky, Peștera Driny, Castelul Devin și Castelul Bratislava. Era clar că trebuie pieptănat…
[...]Astăzi plecăm de la Banská Bystrica spre Trenčín. Pe drum avem de văzut 2 cascade mari și-un castel de poveste. Ne mișcăm din ce în ce mai în reluare dimineața. În locul unei plecări la ora 10:00, am împins-o până aproape de 11. Prima cascadă a fost foarte aproape, nu am făcut nici 10 minute până unde am lăsat mașinile. Am văzut imediat indicatoare pentru Králický Vodopád pe marcaj punct galben. Într-o plimbare descendentă ajungem numaidecât la cascadă, de fapt deasupra cascadei. Încă puțin efort și cu ajutorul bețelor ajungem și în fața ei. Chiar este frumoasă.…
[...]Pentru astăzi am văzut că avem doar cascade, care nu au program strict. Cu alte cuvinte cred că am putea și noi să ne mai întindem puțin cu somnul de dimineață. Hai să alegem din cascadele de pe listă, pe care am vrea să o vedem. Că doar nu le-om fugări pe toate. Avem 3 opțiuni: Cascada Rudniansky, Cascada Starohutský și Cascada Bystré. Primele două sunt mult mai mici în comparație cu a 3-a. Analizându-le și din poze am ajuns să luăm o decizie: să mergem la Cascada Bystré. Este și cea mai înaltă și cea mai fotogenică. Privind mai cu atenție la descrierea traseului…
[...]Când zic Munții Retezat, mă gândesc în primul rând la Lacul Bucura, să campezi acolo 2-3-4 zile și de-acolo să pornești în mai multe trasee de drumeție. Așa consider eu că este cea mai bună variantă să vizitezi Munții Retezat. Această ieșire o planificasem încă din urmă cu vreo 4-5 ani. Bineînțeles că nu mi-a trecut prin cap că va trece chiar așa mult de la planificare până la realizare. Pe atunci ziceam că vom face drumul București - Cârnic, plus urcat cu cortul în spate până la Lacul Bucura în prima zi, apoi vom sta 4 nopți la cort, 3 zile vom face mai multe…
[...]Am mai vizitat Vârful Moldoveanu în urmă cu vreo 4 ani. A fost o experiență memorabilă. Ne-a luat atunci o zi întreagă doar să ajungem pe vârf, nu mai era și timp de întoarcere. Am ajuns sus epuizați. Cu greu am reușit să ne revenim ca să ne și bucurăm de realizare. Nu am apucat să ne dezmeticim bine că trebuia să pornim pe drumul de întoarcere, măcar dacă tot urma să ne prindă noaptea, să ne prindă după ce coboram de pe Viștea. Și mai apoi să constate Cornelia, când făcea o retrospectivă a evenimentelor din ultimii 10 ani, că noi nu avem poză împreună pe…
[...]Ca să putem ajunge la prima intrare la Peștera Ochtinská Aragonite și apoi la ultima intrare la Peștera Bystrianska, a fost nevoie să forțăm puțin plecarea de dimineață. Adică să plecăm la 8:30 cu tot cu bagaje, căci azi ne mutăm reședința de la Rožňava la Banská Bystrica. Am avut ceva mai multe piedici pe parcurs, majoritatea tot din cauza gazdelor, ca și la locația anterioară de cazare, dar am reușit să ajungem la Peștera Ochtinská Aragonite la 9:28. Era cam pustiu pe aici, începusem să îmi pun semne de întrebare dacă nu cumva este închis astăzi. Nu, nu era…
[...]La căutarea de atracții turistice în zona Rožňava au ieșit în evidență mai mult peșteri. Cei drept sunt câteva peșteri spectaculoase aici, care merită vizitate. Nu degeaba au fost ele introduse în patrimoniul UNESCO. Lunea însă peșterile sunt închise. Astfel a trebuit să ne îndreptăm privirea spre alte atracții turistice decât peșteri. Prima variantă care mi-a venit în minte a fost orașul Košice. Însă nu eram chiar mulțumit de varianta asta. De fapt, cred că nu eram deloc mulțumit întrucât nu sunt un prea mare fan al orașelor. Dacă stau bine și mă gândesc…
[...]Plecăm dimineață spre Peștera Gombasecká și prindem la limită prima intrare, adică la ora 10:00. Mai departe a fost casieria de parcare, decât intrarea în peșteră. Am ajuns la fără 10, la fără 5 eram în poarta peșterii cu încă alți 15-20 slovaci care așteptau să intre. Și această peșteră este inclusă în patrimoniul UNESCO. De aici trebuie să plecăm spre Peștera Domica, însă nu avem cum să prindem intrarea de 11:00. O vom aștepta pe cea de 12:30. Aici a trebuit să plătim și taxă de parcare, 2 euro. Pare să fie și cea mai vizitată, cel puțin de până…
[...]Plecăm din localitatea aia cu mulți "diftongi" sz pe care nu știu cum se pronunță, de scris nici atât, poate doar cu copy-paste să reușesc să o scriu corect: Hajdúszoboszló. Ca să fie mai simplu, știm ca e în apropiere de Debrecen și plecăm în direcția Slovacia. Interesant că nici dimineață la plecare nu venise nimeni. Am sunat și cică putem pleca și să lăsăm cheia în ușă. Bine, bine, dar nu trebuie să plătim!? Ah, da, și-a dat și el seama că trebuie să vină să ne ia banii. Și uite-așa în loc să plecăm la 10, cum ne planificasem, am mai întârziat vreo…
[...]Pentru astăzi aveam în plan să vizităm grădina zoologică de la Oradea. Și despre aceasta auzisem numai lucruri frumoase. Însă, de câteva zile încoace, de când stăm cu ochii pe prognoza meteo de la Oradea pentru această zi, nu mai aveam speranțe că o să reușim să o vedem. Se anunța ploaie toată ziua. Am mai aruncat un ochi deznădăjduit pe prognoză și joi seara, când eram la Turda și parcă ne-a mai dat o rază de speranță. Undeva între orele 14 și 17 s-ar putea să fie o fereastră fără ploaie. Avem 3 ore de mers până la Oradea. La 10:30 ne punem în mișcare.…
[...]Am citit noi pe internet că la Târgu Mureș s-ar afla o foarte frumoasă grădină zoo. Cică ar avea acolo girafă și elefant, pe lângă multe alte animale. Trebuie să mergem să vedem cu ochii noștri. Dar e cam departe de București și nu prea se aliniază planetele să o vizităm. Am ales până la urmă ca la început de concediu, traseul de tranzit spre Slovacia să treacă pe la Târgu Mureș. Am estimat că vizita grădinii ne-ar lua cam 2 ore și dacă programul se încheie la 6 pm, ar trebui să ajungem pe la 4 pm. Drumul București - Târgu Mureș durează aproximativ 5 ore jumate…
[...]Am fi vrut ca în acest weekend să urcăm pe Vârful Măgura Codlei, să deschidem sezonul de urcat pe munte. Dar prognoza meteo nu a fost tocmai pe aceeași lungime de undă cu noi. Dar nu părea să se întrevadă nicio rază de soare niciunde. Peste tot se cam anunța vreme ploioasă. Să vezi că o să stăm acasă. Spre finalul săptămânii parcă începeau a se disipa norii din zona Pitești, unde am putea vizita o nouă grădină zoo. Dar nu înțeleg cum de au plecat toți la mare de 1 mai pe o asemenea vreme. Când, de fapt, urma să plouă în toată țara, mai puțin la mare. Lasă…
[...]Aflasem de Canionul 7 Scări de la o colegă de serviciu. Am fost foarte încântat când am văzut pozele și am zis că trebuie neapărat să mergem. Venise primăvara și se anunța un weekend frumos și călduros. Ne-am trezit totuși destul de târziu, erau ocupate cam toate locațiile de cazare din zona Timișul de Jos - Timișul de Sus. Am găsit o cameră liberă doar într-o locație de 4 stele, Casa Timiș din Timișul de Sus. Nu am mai stat pe gânduri, am făcut rezervare și vineri seara ne prezentam la locația de cazare. Sâmbătă dimineață am pornit spre Timișul de Jos. Am…
[...]Am mai fost pe Cheile Nerei și anul trecut. Am vizitat atunci Ochiul Beiului, Cascada Beușnița. Am văzut Tunelele Turcilor și am mers pe chei de la Podul Beiului până la Canton Damian. Nu am văzut nimic spectaculos și ne-am întors. Când am ajuns la serviciu să povestesc, m-au cam dezumflat colegii. Cică deasupra Cascadei Beușnița mai sunt încă 2 cascade și din acest motiv și scrie pe panou Cascada Beușnița I. Apoi de la Canton Damian încolo abia începe partea spectaculoasă a traseului. Lacul Dracului, care este pe acest traseu, este un "trebuie să vezi". Acest parc natural…
[...]Și pentru că ne-am făcut drum spre Bacău, am zis să nu ratăm ocazia, și să mai vedem o grădină zoo de prin zona Moldovei. Inițial, mi-am orientat privirea spre Onești. Însă cu vreo 2 zile înainte de plecare, când am scotocit mai bine internetul pentru informații referitoare la Grădina zoologică din Onești, am aflat că aceasta a fost desființată în 2013. Nu-i bai, ar mai fi o variantă, să trecem prin Bârlad, că și-acolo este zoo. Dar să ne interesăm bine înainte, ca nu cumva să ne trezim că ajungem acolo sa vizităm locul unde a fost odată o grădină zoologică.…
[...]Într-un weekend în care s-au aglomerat mai multe lucruri de făcut am reușit totuși să ne eliberăm duminică după - amiază. Astfel pe la 3 jumate am rupt ușa în direcția Grădina Zoologică Băneasa. Nu era timp să ajungem prea departe și mai aveam și emoții cu programul. În programul de iarnă grădina zoo se închide la 5, iar în programul de vară se închide la 6. Dar oare noi, pe 10 aprilie, ne încadrăm la programul de vară sau la cel de iarnă? Atunci a venit Bo, căci așa îi spune Răzvan străbunicii, cu o idee revelatoare: dacă am trecut la ora de vară, respectiv,…
[...]Dacă ne-am făcut drum în weeekend spre Vama Buzăului, am zis că poate ar fi frumos să rămânem peste noapte prin apropiere și să profităm și de vremea frumoasă de duminică, pentru că avem de văzut Grădina Zoo Brașov. Astfel, am ales o cazare la Săcele, grădina zoo aflându-se mai aproape de această ieșire din Brașov. Dimineață nu ne grăbim, căci avem toată ziua la dispoziție pentru că doar vizita grădinii zoo este în plan pentru azi. Cred că am ajuns în parcarea grădinii zoo în jurul orei 11. Am găsit loc de parcare. Cu toate că ar părea destul de încăpătoare,…
[...]