Mi-a plăcut dintotdeauna ca fiecare concediu să îl construiesc în jurul unei anumite teme, ca să poți identifica mai ușor un concediu prin amintiri, spunând "Mai ții minte când am fost în Turul Alpilor?" sau "Nu-i așa că a fost relaxant concediul acela în care am vizitat toate castelele din județul Cluj?". De obicei nu prea îmi iese. E cam dificil să păstrez nivelul "Wow!" al tuturor obiectivelor vizitate, să se încadreze toate în același cadru tematic, să nu las "timpi morți", să fie antrenant, să nu batem exagerat de mulți kilometri cu mașina și să acopere un întreg concediu. Așa că mai fac unele concesii, eventual pun pe listă mai multe teme. Concediul acesta l-am construit în principal în jurul următoarelor 2 teme:
Planificarea acestui concediu are o lungă și "tumultoasă" istorie. A început în urmă cu mai bine de 1 an. Într-una din ieșirile noastre la munte cu Mihaela a apărut ideea de a face turul Scoției. M-am apucat să fac planul, să caut locații de cazare, am cumpărat chiar și un ghid frumos ilustrat, lucru pe care îl fac de obicei după ce ne întoarcem dintr-o astfel de excursie. Am stabilit perioada, mai rămăsese să vânez biletele de avion. Apoi chiar în ziua în care ne hotărâsem să cumpărăm biletele de avion m-a anunțat Boby că nu poate merge. Și pentru că pe el ne…
[...]Dacă l-am descoperit pe Mihai amator de plimbări în natură, acum îl invit la câte o tură ori de câte ori ajungem prin zonă. Ultima oară am fost împreună în Parâng, noi în drum spre Parângul Mare, ei în drum spre Parângul Mic, căci Beatrice e prea mică pentru o distanță așa mare și nici ei nu aveau un rucsac să o poată purta în spate. Acum i-am încântat cu o nouă ieșire în Retezat, un traseu spre două cascade. Joncțiunea o facem la ora 10:00 la punctul de pornire în traseu și i-am dat coordonatele. Cam devreme trebuie să ne trezim pentru o zi de concediu, dar…
[...]Astăzi ne luăm la revedere de la Deva și de la căsuța noastră cu furnici. Căutasem un locșor care să fie doar al nostru, să nu ne intersectăm cu nimeni și chiar am găsit. "Vintage House" o chema, asta pentru că îi păstraseră cât au putut de multe elemente vechi, peste care adăugaseră elemente noi pentru un plus de confort. Cred că proprietarii și-au dorit să obțină o combinație retro cu modern, locuibilă, cu un minim de efort financiar. Astfel la intrarea în baie, chiar dacă ești avertizat, până la urmă tot vei da cu capul de tocul ușii. Iar furnicile deveniseră…
[...]Tema zilei de astăzi este Istoria căilor ferate. Calea ferată Oravița - Anina este printre cele mai vechi căi ferate construite pe teritoriul țării noastre, însă putem spune că este chiar cea mai veche cale ferată montană construită în România. Este impresionant numărul de tuneluri, viaducte, podețe, ziduri de sprijin și faptul că urcă în altitudine 339 m în doar 33 km. Pentru mai mult de jumătate din lungimea traseului au fost necesare săpături și străpungeri în deal, iar toate acestea au fost făcute manual, cu târnăcopul și dalta, pentru că dinamita avea să…
[...]Mai avem 2 zile de stat la Anina, pentru care ne-am propus a face un traseu din Cheile Nerei și un traseu din zona Băile Herculane. Și pentru că pe ziua de azi prognoza ne arată câțiva stropi de ploaie în zona Cheile Nerei, ne vom îndrepta privirea spre Băile Herculane. La Băile Herculane am mai fost în urmă cu câțiva ani de zile și am parcurs mai multe trasee, cum ar fi: Cascada Vânturătoarea, Cascada Roșeț... Ulterior am aflat despre câteva sate amplasate pe munte, unde nu se poate ajunge decât pe jos. Cele mai cunoscute dintre acestea ar fi Scărișoara și Ineleț. Azi…
[...]Astăzi avem pe listă Cheile Nerei. Cheile Nerei este o rezervație care cuprinde mai multe trasee, fiecare având diverse atracții naturale superbe. De fapt rezervația se numește Cheile Nerei - Beușnița. Am observat că majoritatea persoanelor când zic Cheile Nerei se referă la Ochiul Bei și Cascada Beușnița. Nera însă nu prea are legătură cu acest traseu. O vezi pe Nera la intrarea pe traseu, la Pod Bei, apoi nu o mai vezi. Deci corect ar fi să zici Cheile Nerei traseului care urmează cursul râului Nera. Astăzi am zis să mergem la Cascada Beușnița și Ochiul Bei pentru…
[...]A sosit momentul să ne luăm la revedere de la Anina. Eu zic că am atins principalele obiective din zonă. În mod cert dacă am mai fi stat câteva zile, am mai fi găsit multe lucruri frumoase de văzut. Însă de obicei evit a sta mai mult de 3-4 zile într-un singur loc din teama de a nu deveni plictisitor din lipsa a suficiente obiective interesante sau să nu nimerim o locație de cazare mai puțin plăcută. Următoarea locație de cazare ne-am ales-o în inima Munților Apuseni. Nu a fost chiar ușor să găsim o locație de cazare pe placul nostru. Având în vedere condițiile actuale,…
[...]Aveam cam totul stabilit pentru zona Munților Apuseni, dar nu eram pe deplin mulțumit de planificarea pe zile. Aveam distanțe mari de parcurs și niciun traseu nu era din categoria extraordinar. Ce fac eu când nu sunt mulțumit?! Păi mă apuc să mai caut alternative. Am deschis google maps în zonă și am activat omulețul care îți indică în ce locații au fost făcute poze 360. Și am luat la rând fiecare punctuleț mai solitar, situat cât mai în mijlocul naturii. Astfel am ajuns să descopăr o belvedere superbă asupra unui lac. Nu cunoșteam zona, nu știam lacul. Aveam să aflu…
[...]După ce în prima zi eram bine țintiți ce urma să facem și nu am stat de vorbă cu gazdele noastre mai deloc, în ziua a doua nu prea mai eram hotărâți încotro. Bineînțeles că aveam multiple variante, însă toate aveau marele dezavantaj de a fi cam departe. Astfel că azi eram deschis la sugestii. Gazdele ne-au întrebat ce aveam în plan. Am bâiguit ceva de Cascada Șipote, iar ei au crezut că vorbeam de Cascada Răchițele. Nu, nu la Cascada Răchițele vrem să ajungem. Când au înțeles în sfârșit unde vrem să ajungem, au zis că e cam departe. În gândul meu zic: nici…
[...]Aș fi vrut ca alaltăieri să atingem cele mai frumoase belvederi către Lacul Tarnița (link), dar nu au încăput chiar toate. Nici 2 zile nu cred că ar fi suficient să le vedem pe toate, însă am mai vrea totuși să ne mai plimbăm și prin alte locuri frumoase. Totuși o belvedere aș mai vrea să o mai vizităm astăzi, una de pe malul opus al Lacului Tarnița decât cele 2 vizitate deja. Astfel că ne vom îndrepta spre Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare. E frumoasă și această belvedere, însă nu se poate compara cu celelalte. Compensează totuși prin ușurința cu care se poate…
[...]Iar ne mutăm reședința. Astăzi vom părăsi Munții Apuseni. Ne vom îndrepta spre nord. Conform planului inițial nu trebuia să urcăm mai sus de atât. Însă Gina și Elena nu văzuseră Cimitirul Vesel de la Săpânța. Și în plus mai avem de văzut o Cascadă Șipot și pe acolo. Dar nu vom ajunge chiar astăzi la Săpânța, ci doar ne vom caza pe la Beclean, de unde vom putea merge la Cimitirul Vesel într-una din zilele următoare. Să vedem acum ce obiective putem agăța pe drum. Ah, da, putem vedea o altă Cascada Șipot, pentru care nici nu trebuie să ne depărtăm prea tare…
[...]Azi avem de ales între Cimitirul Vesel și Cascada Cailor. Hai că arată mai bine prognoza meteo pentru mâine la Borșa. La Cimitirul Vesel e frumos și azi și mâine. Așa că rămâne stabilit, direcția Săpânța! - Deci ce avem pe planul zilei de astăzi. - Păi Cimitirul Vesel și Cascada Șipot. - Iar Cascada Șipot? - Hai că e ultima! Mai rezistați la asta și scăpați. Scăpați de cascade cu numele Șipot, a nu se înțelege altceva, căci vom mai avea cascade de vizitat. Dar să revenim la primul obiectiv: Cimitirul Vesel. Și-acum încotro e Cascada Șipot? Întreb și eu un…
[...]Azi avem vreme frumoasă să vedem Cascada Cailor. Înainte de aceasta aș vrea să tragem o fugă până la Dej. Am aflat de existența unui alt muzeu de locomotive la Dej și nu prea mai avem când să îl introducem în program. Și ar cam trebui să mergem în prima parte a zilei, căci nu se știe când ne-am întoarce de la Borșa și e posibil să nu ne încadrăm în programul de vizitare a muzeului. Apoi Cascada Cailor nu e cu program de vizitare. Deci ne îndreptăm mai întâi spre Dej. Stai nițel. Poate ar fi bine să oprim puțin și pe la camera de gardă, să arunce un medic un…
[...]Se cam simte apropierea finalului de concediu. Nu prea îmi place sentimentul acesta. Urmează ultima locație de cazare unde vom sta doar 2 nopți, respectiv la Harghita Băi. Pe drum ne oprim la Zoo Târgu Mureș. Am mai vizitat această grădină zoologică în urmă cu 3 ani. Însă acest lucru nu ne oprește să o mai vizităm încă o dată. Chiar consider că am vizita-o iar și iar, ori de câte ori vom avea ocazia, căci și-așa ajungem destul de rar prin zonă. Toate lucrurile au rămas la fel de frumoase cum le știam. La Saschiz ne-am cazat cu ceva mai mult timp în urmă. Ajunși…
[...]Pentru astăzi am primit cerința să ajungem mai devreme la cazare. Ca fiind ultima zi, ne propunem să încheiem cum se cuvine concediul, cu o masă copioasă. Aveam în plan să vizităm Izvoarele Oltului și Mureșului. Dar am fi umplut toată ziua și ne-am fi întors din nou după lăsarea serii. Deci vom lăsa izvoarele celor 2 frați pe altă dată. Trebuie să găsim ceva prin apropiere. Ia și scotocește internetul. Proprietarul mai are și el niște pliante cu obiective din zonă. Mai iau la analizat și hărțile găsite tot aici în cabană. Și sunt ceva trasee cu plecare chiar…
[...]Cu părere de rău astăzi trebuie să ne îndreptăm roțile spre casă pentru că ni se cam termină concediul, mâine intrăm direct în pâine. Chiar și pentru Răzvan am primit informarea că va începe grădinița de luni. Trebuie să recunosc că nu îmi făceam prea mari speranțe, astfel că la auzul acestei vești ne-am bucurat cu toții. De vreo 2 zile a început să se simtă în aer un sentiment de moleșeală. Aș vedea două posibile motive: ori se simte că finalul excursiei noastre e aproape sau am cam obosit după 2 săptămâni de alergat. Elena este cam singura care ar vrea…
[...]