Muzeul de locomotive Dej și Cascada Cailor

Azi avem vreme frumoasă să vedem Cascada Cailor. Înainte de aceasta aș vrea să tragem o fugă până la Dej. Am aflat de existența unui alt muzeu de locomotive la Dej și nu prea mai avem când să îl introducem în program. Și ar cam trebui să mergem în prima parte a zilei, căci nu se știe când ne-am întoarce de la Borșa și e posibil să nu ne încadrăm în programul de vizitare a muzeului. Apoi Cascada Cailor nu e cu program de vizitare. Deci ne îndreptăm mai întâi spre Dej. Stai nițel. Poate ar fi bine să oprim puțin și pe la camera de gardă, să arunce un medic un ochi peste înțepăturile noastre de căpușe.

Bun, aruncați repede măștile la primul coș de gunoi. Ah, și era masca decorată cu munți de nepoată-mea. Ne îndreptăm spre Dej.

Ne oprim unde ne-a zis google maps că am ajuns la destinație. Dar care o fi Muzeul locomotivelor?! Aici pare a fi doar poarta de intrare în depou. Mă duc să întreb portarul.

Portarul nostru este de fapt o portăriță și îmi răspunde foarte binevoitoare că aici este Muzeul locomotivelor.
- Cât ne costă intrarea?
- Nu vă costă nimic, este gratis. Dar sunteți pasionat? Vă pricepeți?
- De la noi din familie cel mai bine se pricepe fiul nostru.
Privind spre Răzvan a înțeles cât de bine ne-am putea pricepe. Atunci continuă.
- Dar știți, ne cerem scuze că nu prea are cine să vă prezinte câteva informații despre locomotive.
- Ah, nu e nicio problemă. Noi ne mulțumim și doar cu privitul.
Asta ar fi fost chiar culmea, să mai facem și mofturi, pe ce că ne lasă să vizităm moca.

Nu mai văzusem până acum un depou cu platformă rotativă. Și tocmai ce venise o locomotivă și urcase pe platformă. Și eu și Răzvan ne uitam fascinați cum se rotește platforma, apoi coboară locomotiva și intră în depou. Acum stăteam așteptând parcă să mai iasă din spatele cortinei și îmi venea să zic: "Bis! Bis! Bis!"

Foarte interesante exponatele de la acest muzeu. Îmi dau seama că nu e deloc ușor să ai grijă de toate aceste locomotive scoase din uz. Unele par mai bine întreținute, altele mai puțin. Probabil exponatele mai valoroase au prioritate și primesc mai des vouchere pentru spălătorie / vopsitorie.

Utilaj ca acesta, care cred că servea la săparea de tunele, nu am mai văzut până acum. Mi-ar fi plăcut să fie pus mai bine în valoare.

Am admirat din toate unghiurile fiecare locomotivă. Fetele făcuseră turul întregului muzeu, dar noi nu ne lăsam deloc duși. Am fi fost în stare să le mai luăm încă o dată pe toate de la capăt.

Acum direcția Borșa! La intrare într-una din localitățile de pe drum am văzut mesajul: "Comună înfloritoare a Maramureșului!". Se vede că sunt mândri de ei. Dar au și de ce!

Dacă tot merge telescaunul, să profităm și să urcăm cu el. De întors ne-om descurca noi să coborâm pe jos.

Foarte mulți oameni fac această plimbare până la Cascada Cailor. Nu mă așteptam chiar la un trafic așa intens. Nici nu știu dacă să mă bucur să văd atât de mulți oameni mergând pe munte. Când am fost ultima oară pe aici nu era chiar așa mare aglomerație. Numărul acesta foarte mare de persoane atrage în mod inevitabil și un grad foarte ridicat de poluare. Dar să facem abstracție de acest aspect.

Cascada Cailor este superbă.

Pornim la vale pe partea ceastălaltă. Este interesant de remarcat că pe traseul acesta s-a micșorat considerabil numărul de plimbăreți. În mod evident toți ceilalți se întorc la telescaun, urmând a coborî cu acesta. Eu zic că nu merită să dăm banii la telescaun când putem coborî așa lejer pe aici, căci nu este deloc un traseu dificil, nici lung. Pe când ceilalți vor trebui să urce puțin până să ajungă înapoi la telescaun. Și uite-așa am compus noi un alt traseu extrem de ușor, doar în coborâre: de la telescaun până la Cascada Cailor mai mult am coborât, iar de la Cascada Cailor până în Borșa doar am coborât. Mda, trebuie să recunosc că sunt un pic egoist, gândesc totul doar din punctul meu de vedere. Știu că altora li se pare mai ușor la urcare, căci au probleme cu genunchii la coborâre.

Avem ocazia să vedem o vâltoare.

Cam atât am avut pe ziua de azi. În drum spre cazare căutăm o păstrăvărie, căci am redescoperit gustul extraordinar al păstrăvului. Însă de data asta îl vom prepara la cuptor.

Etichete:
muzee de locomotive
Comentarii