RSD | pentru 2+1 persoane |
---|---|
50.000 |
cazare:
|
32.000 |
transport cu mașina personală:
|
5.000 |
intrări obiective:
|
15.000 | mâncare |
11.000 | suveniruri |
113.000 | TOTAL |
Asta însemna aproximativ 4400 lei.
Nu mai știu exact cum a venit ideea unei excursii în Serbia. Anul trecut dacă ne întrebai unde vom merge anul ăsta în concediu, am fi zis Turcia. După aia ne-am răzgândit și am zis că îl vom petrece în țară. Am schițat eu un itinerariu cu locuri de vizitat din Moldova. Până cu vreo lună înainte de concediu așa era stabilit. Însă parcă nu eram așa încântați de plan. Ne mai întrebam din când în când: "Și noi unde mergem în concediu!?" ca și cum nu am fi avut nimic stabilit. E clar trebuie să schimbăm ceva. A răsărit ca din senin ideea cu Serbia și imediat…
[...]Ne-am trezit aproape de ora 10, că a reușit Răzvan să doarmă mai mult. Și am plecat, după cum estimasem, pe la ora 12. Când am trecut anul trecut sau în urmă cu 2 ani prin zonă am observat că se poate trece granița peste Porțile de Fier și mi-am zis că ar trebui să trecem și noi o dată pe aici. Acum a venit timpul. La punctul de trecere vamal nu am stat decât foarte puțin, având doar o mașină în față la controlul românesc și vreo 2 mașini la controlul sârbesc. Și iacătă-ne ajunși într-o țară în care nu mai fusesem până acum. Bebe are acum la activ 2 țări…
[...]Pregătirile de dimineață durează destul de mult, chiar dacă ne trezim devreme. Am plecat în jurul orei 12. Cred că va trebui să ne obișnuim cu ideea că asta ne va cam fi ora de plecare zilnică. Prima țintă pe ziua de azi: Felix Romuliana. Ajunși aici am constatat că Felix Romuliana face parte din Patrimoniul UNESCO și reprezintă un complex de temple și palate construite de împăratul Galerius în secolul al III-lea. La casa de bilete observăm că doamna de aici știe limba română. Am aflat și de ce sunt atât de multe persoane cunoscătoare a limbii române prin zonă.…
[...]Vremea bună cică se cunoaște de dimineață. Afară e frumos, senin, soare, însă la prognoză cică e cod galben de furtuni cu descărcări electrice și ploi. Hai să mergem la Niš în cazul ăsta. Se pare că sârbii sunt foarte preocupați acum cu modernizarea drumurilor și construcția de autostrăzi. Toată șoseaua principală până la Niš este în lucru și te trezești ba că mergi pe autostradă și gps-ul pe alături, ba că împarți cele 2 benzi ale unui sens de viitoare autostradă pentru ambele sensuri, ba că revii pe drumul vechi. Cel puțin traversăm niște chei spectaculoase,…
[...]S-a schimbat între timp și prognoza pentru astăzi, astfel se zice că va fi umedă și azi. Nu contează, mergem să vedem Parcul Stara Planina, măcar din mașină. Dacă nu vom ajunge la nicio cascadă că or fi toate prea departe de șosea, măcar mergem până la Topli Do în recunoaștere, admirăm peisajele de pe drum și apoi mergem să facem turul Lacului Zavojsko. Pe drum spre Topli Do am întâlnit 2 cascade foarte frumoase chiar lângă șosea. Nu știu dacă au vreun nume, dar ar merita să primească și ele o identitate întrucât sunt la fel de frumoase ca cele văzute în zilele…
[...]Azi avem drum lung de parcurs. Iar pe lista de vizitat pentru azi am lăsat doar un obiectiv, unul și bun: Đavolja Varoš sau Orașul Diavolului. Acesta este unul din motivele pentru care am modificat tot itinerariul din Serbia, cu rezervări la hoteluri cu tot, cu mai puțin de 1 săptămână înainte de plecare. În prima versiune a itinerariului nu ajungeam la Đavolja Varoš. La o mică analiză cu ce are Serbia mai aparte am găsit 2 lucruri, niciunul din ele nu era pe itinerariul inițial. Cum se poate așa?! Cum o să putem spune că am vizitat Serbia, dar nu am văzut aceste 2 lucruri?!…
[...]Azi e ziua castelelor situate pe vârful dealurilor: Castelul Koznik și Castelul Maglič. Special pentru acestea am ales să petrecem o zi în zonă. Am pornit mai întâi spre Koznik. Nu prea am văzut indicatoare pe drum, de fapt nu am văzut niciunul pe care să scrie Castelul Koznik. Am văzut vreo 2 mai șterse pe care scria doar simplu Koznik. Am încercat să urmăm drumul indicat spre castel de către aplicația gps. Însă ne-am întors pentru că semăna foarte mult cu un drum forestier și pe lângă faptul că era dificil nici nu știam sigur că ne va duce unde trebuie. Aplicația…
[...]Asta e ziua în care ne mutăm reședința de la Kraljevo la Zlatibor, unde urmează să stăm următoarele 3 zile. Într-una din aceste 3 zile aveam în plan să vedem Rezervația Naturală Uvac. Privind prognoza meteo am observat că urmează să plouă la Uvac și în ziua 2 și în ziua 3 de stat la Zlatibor, astfel am analizat posibilitatea de a vizita Uvac-ul chiar în ziua de tranzit. Și pentru că distanțele nu erau exagerat de mari, așa a rămas stabilit: azi mergem la Uvac. Dar parcă nici azi nu se arată prea cumsecade vremea. Uvac este acel de-al doilea motiv pentru care am modificat…
[...]Astăzi vrem să fie o zi mai relaxată, cu mai puțini kilometri de parcurs. Plecarea o facem așa cum ne-am obișnuit tot în jurul orei 12. Și plecăm în direcția Cascadei Gostilje. Am ajuns în localitatea Gostilje și aici indicatoarele erau multe și ne îndrumau în 2 direcții diferite: la dreapta și înainte. Hai să mergem la dreapta! Am ajuns la un restaurant. Se pare că sârbii au obiceiul de a face restaurante pe lângă cascade, că este cam al treilea de genul ăsta. Ploua destul de bine. Am zis că am putea să valorificăm timpul luând prânzul. Doar ce s-a așezat bebe…
[...]Ne-am trezit dimineață și când am aruncat un ochi afară, ce să vezi!? Zăpadă! În mijlocul lui mai. Și nu suntem chiar la așa mare altitudine. Mașina era acoperită de zăpadă. Pentru ziua de azi ar fi fost programată o vizită la Uvac, însă pentru că am făcut acest lucru pe drumul de venire de la Kraljevo, pentru azi a rămas o zi liberă. Hai să colindăm prin Zlatibor după suveniruri, după produsele tradiționale pe care ni le recomandaseră doamnele de la Piciorul Podului lui Traian și apoi mai vedem. Am luat suveniruri, am văzut lacul, am luat și niște preparate produse…
[...]A sosit ziua să ne luăm la revedere de la Zlatibor. Ne mutăm reședința la Vrdnik. Azi trebuia să mergem prin Tara Planina și să continuăm spre nord pe malul râului Drina. Dar pentru că am tras o fugă în Parcul Tara ziua anterioară și pentru că aflasem de la doamnele de la Piciorul Podului lui Traian de o altă locație ce nu trebuie ratată, am zis că am putea să facem un mic detur să dăm curs propunerii. Să mergem să vizităm Muntele Sfânt de la Cacak! Am căutat pe internet să văd cu ce se mănâncă. Între localitățile Pozega și Cacak se află Cheile Ovcar - Kablar.…
[...]Am ales să ne cazăm în Vrdnik pentru că este aproape atât de Parcul Natural Fruška Gora, de Novi Sad, cât și de Belgrad. Și pe fiecare din acestea ne-am propus să le vizităm în câte o zi. Pentru astăzi este programat Parcul Fruška Gora. Acesta este înțesat cu trasee de drumeție, iar ca obiective ale traseelor sunt în principal mănăstiri, care sunt destule, dar și câteva cascade. Să începem cu o plimbare spre o cascadă: Cascada Dubovo. Pentru că ne-am învățat prost de la cascadele anterioare, pe care le găseam foarte aproape de șosea și nu aveam nevoie să ne echipăm,…
[...]Azi avem pe listă să vedem Cetatea Petrovaradin din Novi Sad, Cetatea Bač și eventual situl arheologic Sirmium, dar acesta din urmă nu prea cred că o să mai încapă în program. Am plecat cel mai târziu de până acum, la 12:45. Ne-am trezit și târziu și am pregătit și mâncare pentru Răzvan. Dar Novi Sad este aproape, în jumătate de oră am și ajuns. Am găsit un loc de parcare chiar înainte de intrarea în cetate. Aici ne-am întâlnit cu niște francezi foarte plimbăreți, care vizitaseră toată România, când s-a apucat omul să îmi înșire: Timișoara, Arad, Alba Iulia,…
[...]Am învârtit pe toate părțile programul pentru ziua de azi. Inițial a fost gândit, la planificarea de acasă, ca într-una din zile să mergem la Belgrad. Pe parcurs ne-am dat seama că după ce vizităm Belgradul am putea să nu ne mai întoarcem la Vrdnik și să mergem în continuare spre Smederevo. Astfel am mai putea câștiga o zi de vizitat prin zona Vrdnik. Dar cam terminasem de vizitat ce era esențial prin zonă. Ar mai fi fost frumos să mai facem un traseu la o altă cascadă, dar vremea nu se prognoza a fi chiar așa frumoasă. Și parcă n-am vrea nici să risipim o zi. Așa…
[...]De aici din zona Vrdnik ne mai rămăsese de vizitat Situl Arheologic Sirmium. Astfel ne-am gândit să intrăm pe autostrada spre Smederevo la Sremska Mitrovica, după ce vizităm situl arheologic. Nu este un sit arheologic întins, însă importanța lui este destul de mare. Aici a fost o întinsă așezare din care s-au mai păstrat doar ruinele palatului regal. Să ne îndreptăm spre Smederevo. Autostrada ne-a condus din nou prin centrul capitalei Serbiei ca să o mai admirăm puțin, așa din zbor. Următoarea oprire direct la Cetatea Smederevo. Am ajuns destul de devreme. A venit întrebarea…
[...]Avem destul de multe obiective pentru ziua de azi. Din acest motiv am ales să vizităm Cetatea Smederevo ieri, pentru a rămâne cu un obiectiv mai puțin pentru ziua de azi. Nici de plecat mai devreme nu prea se pune problema căci nu am reușit noi tot concediul să plecăm înainte de ora 12, doar nu o să ne stricăm obiceiul acum la final. Astăzi e ziua în care vom intra în țară, deci se cam termină excursia noastră în Serbia. Hai să savurăm și ultimele momente. Prima oprire Situl arheologic Viminacium. Ia uite aici are afișate siglele Visa, Visa Electron... Ce bine că putem…
[...]Cu toate că s-a modificat fusul orar pierzând o oră, tot la 12 am plecat. Am zis să vizităm astăzi tot ce nu reușisem în prima zi și în plus Castrul Roman Hinova. Să începem cu Hinova. Din Șimian am făcut un detur de 10 km. Am intrat în localitatea Hinova și am găsit rapid un indicator la stânga spre castru fără distanță înscrisă pe el. Asta înseamnă că nu poate fi departe. Am încercat să mergem cu mașina pe ulița imediat următoare la stânga însă nu prea era practicabilă, așa că am lăsat mașina la stradă și am continuat pe jos. Am urmat noi vreo 2 ulițe…
[...]