Jurnale de călătorie sau povești din excursii. Plimbările generează întâmplări, unele dintre ele haioase. Din teren te întorci cu informații utile pentru planificarea unei alte ieșiri. Iar amintirile cu care rămâi sunt neprețuite.
Grădina zoologică de la Sibiu a fost cea care a dat tonul anul trecut, cea care a deschis apetitul de văzut animăluțe. Până atunci am studiat animalele doar pe telefon, să le identificăm după înfățișare și sunet. Și exersam acest lucru în fiecare seară. Nu-mi aduc aminte să fi fost în plan vizitarea acestei grădini zoologice la momentul respectiv. Însă după ce am văzut Hotelul de gheață de la Bâlea eram hotărâți să ne dăm cu saniuța, un alt lucru pe care îl experimentam pentru prima oară. Și ne-am gândit la pârtiile din Păltiniș. După ce am revenit din…
[...]În urmă cu vreo 2 ani ne întorceam spre casă după un weekend prelungit petrecut prin zona Transalpina, și în dreptul localității Mălaia observăm un indicator spre o cascadă despre care nu mai auzisem nimic până atunci. De Cascada lui Ciucă, căci așa era scris pe indicator, sigur mi-aș fi adus aminte dacă aș mai fi auzit ceva despre ea. Intră Cornelia repede pe internet să vadă ce-i cu ea. Uau, cică ar fi cea mai mare cascadă din România. Ha?! Cum așa? Parcă era Cascada Cailor cea mai mare! O fi și asta precum Cascada Cociu, cunoscută și sub numele de Cascada Roșeț,…
[...]Hai că a început să se încălzească afară. Parcă săptămâna trecută făceam oameni de zăpadă. Weekend-ul ăsta, în schimb, pare că va fi unul cu temperaturi apropiate cu a unor zile de vară. Păi să scoatem nasul din bârlog! Acum nu am stat chiar toată iarna în bârlog, că doar am ieșit zilnic să ne înghețe nasul și pe alocuri să ne jucăm cu zăpadă. Dar vorba vine. Acum propun să dezmorțim și roțile Pumiței, cu o ieșire afară din București. Dar unde? M-a prins cam nepregătit. Anul trecut, pe vremea asta, aveam planul făcut pentru tot anul și cu variante…
[...]Plănuisem acest weekend de ceva vreme. Voiam să mergem în Ciucaș. Adunasem informații din toate direcțiile, studiasem harta, am ajuns la concluzia că acest munte merită un weekend prelungit. Analizasem toate variantele de cazare și dintre toate ne-a făcut cu ochiul Cabana Ciucaș. Era o cabană solitară, în mijlocul naturii, la cea mai mare altitudine dintre cabanele zonei, cel mai bine amplasată față de toate traseele ce ne propusesem a le face și oferea și un foarte bun confort. Înțelesesem că fusese renovată nu cu foarte mult timp în urmă. Era un mic impediment totuși,…
[...]Anul acesta nu făcusem nicio ieșire cu gașca de la Constanța. Păi hai să mergem undeva, măcar câteva zile. Dar unde? Noi am mai avea de vizitat niște grădini zoologice din nordul Moldovei. Alături de acestea o să mai punem niște mănăstiri, niște mici plimbări pe munte și mai vedem noi. Se pare că și lor le surâde ideea. Așa că am pornit la plimbare spre nordul Moldovei pentru 1 săptămână. De fapt, nu chiar 1 săptămână, doar vreo 5 zile. Pornim de dimineață din Bacău, căci am ajuns seara anterioară destul de târziu aici, ca să mai facem economie de ceva distanță…
[...]De foarte multe ori pot spune că am ajuns în zonă, dar se pare că niciodată nu am făcut popas aici. Poate pentru că nu am știut de ea sau poate pentru că nu a reprezentat o atracție suficient de importantă pentru a le depăși pe altele ce le aveam în plan. Cred că varianta a doua se apropie mai mult de adevăr. De data asta a devenit obiectiv mai foarte important, ca să putem completa proiectul nostru cu vizitarea tuturor grădinilor zoologice din țară. Despre această locație știam că este o rezervație de zimbri, Rezervația de zimbri de la Târgu Neamț. Acum constat că…
[...]Vârful Omu îl aveam în plan să îl vizităm anul acesta, înainte de a urca pe Vârful Moldoveanu, să fie ca o tură de încălzire. Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Și dacă nu l-am vizitat înainte, aproape că uitasem de el. Se apropia un weekend cu vreme bună. Și dacă e vreme bună, atunci ne cheamă muntele. Și-așa mă cam ofticasem puțin pentru weekend-ul anterior când nu am ieșit la munte din cauza prognozei meteo nefavorabile, ca să aflu apoi din 2 surse că sâmbătă fusese o vreme superbă în Bucegi. Și pentru că ne dorim o tură de relaxare,…
[...]Văzusem în urmă cu mai mulți ani o poză de-a lui Daniel pe munte. Asta nu este ceva ieșit din comun, Daniel are o grămadă de poze la munte. Însă ceva mi-a atras atenția la poza aia. Îmi plăcea ce vedeam. - Unde ești aici? întreb eu. - În Munții Țarcu. Și de-atunci au rămas pe lista noastră "De vizitat". A trecut ceva vreme, să tot fie vreo 5-6 ani. Anul ăsta le-a venit și lor rândul să ajungă pe lista scurtă. Nu pot spune că această destinație este chiar una apropiată de București. Un simplu weekend nu prea este suficient. Drumul de 7 ore dus până la Caransebeș…
[...]Am plecat din Ceahlău, în echipaj aproape complet: cu Gina și fetele, cu Mihaela, Bobi și Laurențiu, în direcția Apuseni, spre locul unde ne place nouă cel mai mult. Acum vrem să arătăm și celorlalți de ce ne place nouă așa de mult acolo. Iar la capitolul Apuseni încă nu am vizitat tot ce se poate. Și chiar de am fi terminat tot, multe dintre lucruri ne-ar face mare plăcere să le revedem. Distanța este destul de mare, dar ce nu facem noi pentru a vâna locurile cele mai frumoase. Pe drum am oprit și la Târgu Mureș să vedem Cetatea Târgu Mureș că nu am reușit până…
[...]Cu ceva timp în urmă făcusem o cercetare chiar la fața locului, respectiv în Durău. Era primăvara și ne plimbam prin țară. Ajunși aici am analizat ce se poate face, în afară de a vizita Mănăstirea Durău. Am văzut un indicator spre Cascada Duruitoarea cu timp aproximativ de parcurs 2 ore - 2 ore și jumătate. De fapt, văzusem 2 trasee marcate până la cascadă și ambele erau cam la fel de lungi. Timpul nu prea ne permitea să vizităm cascada atunci. Dar am notat pentru o dată viitoare, cu mențiunea că ar fi bine să facem un traseu circuit, respectiv să urcăm pe un marcaj…
[...]Ne-am cazat cu o seară înainte în stațiunea de ski Parâng. Vara nu este așa mare agitație pe aici, însă iarna îmi imaginez că te cam calci în picioare. Am făcut rezervare pentru 3 nopți: joi, vineri, sâmbătă, iar duminică urma să plecăm spre casă. Cu asta se cam termină concediul. Scopul principal pentru care am venit aici a fost să urcăm pe Vârful Parângul Mare. Este unul dintre puținele vârfuri ce depășesc 2500 m de la noi din țară. Cei 2519 m ai săi îl plasează pe poziția a 5-a, primele 4 vârfuri fiind din Munții Făgăraș. Am planificat să stăm 2 zile…
[...]Dacă mă întrebai în urmă cu 4 ani despre Dara și Hârtopul Darei, habar n-aveam de existența lor. Abia după ce am urcat pe Negoiu și Moldoveanu am descoperit că nu sunt chiar așa multe vârfuri de peste 2500 la noi în țară și au devenit atunci o țintă. Citisem la momentul respectiv câte ceva despre Vârfurile Dara și Hârtopul Darei și cea mai bună variantă de a le vizita mi s-a părut a fi o plimbare de weekend cu cortul, adică 2 zile cu o noapte la cort, cu plecare din Sâmbăta de Sus. Mai recent, când am vizitat Vârful Moldoveanu cu Răzvan, am văzut Vârfurile Dara…
[...]Ieri a fost zi de urcat pe munte, azi e zi de plimbare pe șosea. Așa se cade, să ne mai odihnim puțin, că altfel nu vor mai merge fetele cu noi în concediu niciodată. Și-așa le-am cam fugărit ieri. Astfel, astăzi am pus în plan vizita unor mănăstiri renumite din nordul Moldovei și grădina zoologică de la Rădăuți. Noi am mai fost pe la mănăstirile acestea, însă fetele n-au mai fost. Și apoi revizitarea lor este o plăcere, pentru că sunt cu adevărat niște monumente neprețuite din patrimoniului țării noastre. Iar zoo este special pentru noi, ca să completăm puzzle-ul…
[...]Când ne-am propus să vizităm toate grădinile zoologice din România, erau câteva așezate prin colțurile hărții pe care nu le vedeam prea ușor de atins. Una dintre acestea era și Grădina Zoologică de la Rădăuți. Doar pentru ea nu se cădea să batem aproape 500 km, așa că am mai legat câteva lucruri de vizitat și i-am organizat o excursie. Și chiar mai mult decât atât, am împușcat și doi iepuri dintr-un foc, vizitând și Grădina Zoologică "Dragoș Vodă" Târgu Neamț. Nu a fost chiar așa greu de ales atracții turistice de vizitat în zonă, căci Bucovina este înțesată…
[...]Mă trezesc pe la 6 dimineața și ies afară din cabană. În față se văd Munții Rodnei în lumina roșiatică a răsăritului de soare. Aseară nu am apucat să îi văd căci am ajuns la îmbinarea dintre zi și noapte. Ultima rază de lumină a fost cu adevărat prețioasă, ea a fost cea care ne-a călăuzit pe drumul acela nesuferit care se vrea a fi drum național. Am văzut drumuri forestiere mult mai bune. Dacă ajungeam doar puțin mai târziu am fi urcat pe întuneric și ar fi fost cel mai probabil infernal. Dar oare nu cunosc acele vârfuri din zare? După dispunere și înălțime…
[...]Ieșirea aceasta în nordul Moldovei avea ca scop principal un traseu în Munții Hășmaș. Și tocmai pe acesta să îl ratăm?! La plecare prognoza meteo arăta vreme superbă pentru o săptămână, dar na, acuratețea prognozei scade cu cât se depărtează de punctul de origine. Inițial am zis să începem mai întâi cu Hășmaș, apoi ne-am răzgândit și am zis să încheiem cu el. Astfel am avut o vreme de vis în primele 2 zile, apoi a început să se întoarcă. Era cât pe ce să nu mai ajungem deloc în Hășmaș din cauza ei. Dar pentru ziua 5, cea de plecare spre casă, am văzut…
[...]A venit toamna și frigul. Cum weekend-ul anterior a nins cel puțin prin Făgăraș și prin Bucegi, nu aveam prea multe speranțe că vom mai prinde vreo ieșire la munte anul ăsta. De fapt, chiar declarasem închis sezonul de plimbări la munte și ne pregăteam deja pentru activitățile din timpul hibernării. Weekend-ul ce urmează se anunță a fi vreme frumoasă, însă cam friguț. Dar cred că am putea să ne îndreptăm privirea către niște munți mai mititei și astfel am putea avea parte de niște temperaturi comparabile cu ce am prins pe Vârful Dara în urmă cu 3 săptămâni,…
[...]Am păstrat pentru ultima zi ceva cu adevărat special. Nu știu dacă e întru totul corect să zic așa, pentru că fiecare zi a fost specială. În fiecare zi am avut de văzut lucruri superbe. Însă am păstrat și pentru ultima zi ceva aparte. Ce avem pe ordinea de zi: Muzeul de ceară Madame Tussauds, London Eye, Acvariul London Sea și, în încheiere, Croaziera pe Tamisa pe înserat. Muzeul de ceară, London Eye și Acvariul London Sea nu mai sunt incluse în London Pass. Dar putem cumpăra un bilet combo care să ne permită accesul la toate 3. Acestea fac parte dintr-o suită de 5 atracții…
[...]Aa, sunteți la Londra! Ce frumos! Ce-ați văzut? [...] Ce mai aveți în plan să vizitați? [...] Cum!? Nu ajungeți și la Palatul Buckingham? Păi trebuie neapărat să vedeți schimbul de gardă! Uite așa au decurs câteva din discuțiile cu prietenii! Și într-adevăr nu aveam de gând să stăm cu orele la Palatul Buckingham, să prindem loc în față la ceremonia schimbului de gardă. Căci așa era întipărit la mine în minte, că trebuie să pierdem o zi aici. Și pentru ce? Dar acum nu mai aveam încotro. Trebuia să introduc în plan și Palatul Buckingham. În mod normal am…
[...]"Tizule când pleci de acasă înspre noi, ne dai un semn ca să ne pregătim!" Asta a fost înțelegerea din seara anterioară. A fost cea mai matinală plecare de acasă din excursia noastră la Londra. Dar ce nu facem noi pentru un scop nobil: acela de a vizita renumitul Stonehenge?! Și chiar cred că am ales bine să plecăm așa devreme, întrucât traficul a fost rezonabil, am găsit și locuri de parcare pe alese, nu am stat la cine știe ce coadă la bilete și am plecat dinspre parcare spre sit cu primul autobuz. Emoții aveam la traficul pe drumul național spre Stonehenge, după ce…
[...]