Zoo Oradea - o grădină zoologică cu influențe vestice

Pentru astăzi aveam în plan să vizităm grădina zoologică de la Oradea. Și despre aceasta auzisem numai lucruri frumoase. Însă, de câteva zile încoace, de când stăm cu ochii pe prognoza meteo de la Oradea pentru această zi, nu mai aveam speranțe că o să reușim să o vedem. Se anunța ploaie toată ziua. Am mai aruncat un ochi deznădăjduit pe prognoză și joi seara, când eram la Turda și parcă ne-a mai dat o rază de speranță. Undeva între orele 14 și 17 s-ar putea să fie o fereastră fără ploaie. Avem 3 ore de mers până la Oradea. La 10:30 ne punem în mișcare. Acum dacă știm care și în ce bagaj îi e locul și, de asemenea, cum se zidesc mai bine bagajele în portbagaj, merge mai repede. La 13:30 parcam mașina la Zoo Oradea. Ne uitam spre cer și era senin, soare și niciun nor prin apropiere. Aflăm că Dan și Claudia mai au vreo 60 km până ajung. Având în vedere prognoza meteo, ar fi cam riscant să așteptăm, să înceapă ploaia și să nu mai apucăm niciunii să vizităm zoo. Așa că intrăm. 14 lei intrarea de adult, bebe nu plătește că e prea mic și oricum 2 adulți cu un copil tot 28 lei ar fi plătit. Aici am observat un program similar cu cel al Grădinii Zoologice de la Târgu Mureș, casieria se închide la 19:00, zoo se închide la 20:00. Asta ar însemna că ultima intrare se face la ora 19:00.

Pornim turul tot spre dreapta.

Căprior european

Cerb comun

Cerb lopătar

Lamă

Zebră

Struț emu

Antilopa elan

Porcul spinos

Sitatunga

Zebu

Antilopa Lechwe

Antilopa addax

Antilopa cu coarne spiralate

Oaia cu coamă

Ursul brun

Leul

Tigrul siberian

Leopardul

Jaguarul

Aici am o mare dilemă. Am văzut la mai multe zoo panou informativ cu jaguar (pantera onca) și uneori am găsit în cușcă un animal cu pete, cum știam și eu că e jaguarul, iar alteori am găsit un animal complet negru, care aveam impresia că este o panteră.

Râs

Mai multe tipuri de maimuțe: macac, babuin, capucin.

Lemuri

Suricate

Tamarin cu creastă

Tamarin mână de aur

Coati

Raton

Cangur Bennett

Lupul cenușiu

Broaște țestoase

Capibara

Vulpea nu am găsit-o acasă.

Huhurez mare

Vultur curcan

Uliu șorecar

Erete de stuf

O prezență inedită într-o grădină zoo: liliacul de fructe egiptean.

Acum au ajuns și Claudia și Dan. Mai facem un tur rapid pe la animalele mai importante. Trebuia să fie rapid că ploaia stătea pe vine, chiar se auzeau și tunete. Am continuat, apoi de unde am rămas.

Struțul nandu

Ponei

Vaci

În încheiere reptile

Și când am ieșit de la reptile a început ploaia. Am așteptat noi ce am așteptat în corpul de la intrare, acolo unde se află și casieria, dar ploaia nu dădea semne de oboseală. Mi-am făcut curaj la un moment dat, nu de alta dar i se cam făcuse foame lui Răzvan, și am plecat în viteză prin ploaie până la mașină. Nu am ajuns chiar ciuciulete la mașină. Am tras apoi mașina în fața intrării în grădina zoo, cât să îmi pot recupera și restul familiei fără să se ude prea tare. Acum putem să mai așteptăm, căci bebe își pune burta la cale. La un moment dat m-am plictisit de așteptat și am avut intenția să plecăm, însă tocmai atunci a început să se dezlănțuie și mai tare, pornindu-se a cădea și particule de apă solidificate. Să mai așteptăm să se mai domolească puțin. După ce a trecut grindina ne-am pus în mișcare, dar se făcuseră niște bălți pe stradă de aveai impresia că mergi cu barca. Și a tot plouat așa tare până am ajuns în Vama Borș.

La fel de alandala și la fel de mari cozi ca la fiecare ieșire din țară, de fapt asemănător cu celelalte ieșiri importante, indiferent de țara spre care se face trecerea. Acum era prima oară când intram cu mașina noastră în Ungaria și, de asemenea, prima oară pentru Răzvan în Ungaria.

Ajungem la cazare în Hajdúszoboszló, nu departe de Debrecen. Ploaia se oprise de tot. Aici însă nu ne aștepta nimeni. Cercetăm terenul, intrăm în curte și vedem că toate ușile sunt numerotate, iar una din ele are cheia în yală, pe exterior. Și unde mai pui că mai are și etaj, noi având rezervare pentru un apartament pe 2 niveluri. Din 6 locații de cazare, doar 2 erau cu etaj și doar una avea cheia în ușă. Deja era prea mare coincidența. Dar parcă nu ne vine să dăm buzna așa. Ieșim din curte și parcă vedem 2 persoane care ne fac cu mâna să ne îndreptăm în direcția aia, adică vreo 3 curți mai încolo. Ciudat că deși noi, eu și Dan, ne deplasam spre ei, cei 2 continuau să facă cu mâna. Până să ajungem în dreptul lor, aceștia se fac repede nevăzuți, retragându-se printr-un gang. Traversăm și noi, pe partea cealaltă nimeni. Reușesc să văd cu coada ochiului doar pe unul din ei când a intrat pe o ușă și a urcat niște scări. Nu, nu, acesta nu este comportament ca și cum ne-ar fi așteptat pe noi. În mod sigur semnele erau adresate doamnei care a trecut prin gang cu mașina în același timp cu noi. Cred că i-am speriat un pic de au fugit așa din calea noastră. Să ne retragem din curtea blocului lor că nu avem ce căuta aici. Ajungem la concluzia că trebuie să sunăm. Se ocupă Claudia de acest aspect și aflăm că putem intra în apartamentul care bănuiam că e pentru noi.

Detalii
Data excursiei
5 mai 2017
Etichete:
zoo
zoo romania
Comentarii