Și pentru că ne-am făcut drum spre Bacău, am zis să nu ratăm ocazia, și să mai vedem o grădină zoo de prin zona Moldovei. Inițial, mi-am orientat privirea spre Onești. Însă cu vreo 2 zile înainte de plecare, când am scotocit mai bine internetul pentru informații referitoare la Grădina zoologică din Onești, am aflat că aceasta a fost desființată în 2013. Nu-i bai, ar mai fi o variantă, să trecem prin Bârlad, că și-acolo este zoo. Dar să ne interesăm bine înainte, ca nu cumva să ne trezim că ajungem acolo sa vizităm locul unde a fost odată o grădină zoologică. Se pare că la Bârlad este încă funcțională, și mai mult decât atât, cică ar fi și cea mai mare din Moldova. Nici aceste informații nu ne dau pe spate. Pur și simplu nu avem prea multe așteptări. Asta și datorită faptului că nu am găsit această grădină în niciun top, nici prea multe recenzii desprea ea nu am găsit. În concluzie, e cam ștearsă. Ori e frumoasă, dar e ținută la secret, ori nu e mare lucru de capul ei. În această situație fiind, tot încercam să găsim o alternativă. Cam greu. Singura la care ne-am mai putut gândi a fost Grădina Zoo de la Târgu Mureș. Acesta din urmă ar fi cică cea mai frumoasă din România; dacă au ei și elefant și girafă... Și dacă nu ar fi nins miercuri, joi și vineri prin zonele mai înalte, inclusiv pe Valea Prahovei, pe unde ar fi trebuit să trecem, cred că aceasta ar fi fost varianta câștigătoare. Pentru asta ar fi trebuit să plecăm de vineri, după ce ieșeam de la serviciu, să ajungem noaptea foarte târziu în apropiere de Târgu Mureș, urmând să vizităm parcul zoo a doua zi și să plecăm apoi spre Bacău. Însă tocmai ce schimbasem cauciucurile de iarnă cu cele de vară și parcă nu m-aș fi încumetat să plec pe traseul acela în papuci de vară. Bine totuși că prognoza pentru sâmbătă era una văratică pentru toată țara. Că altfel nu mai plecam noi de-acasă. Deci rămâne Bârlad.
Sâmbătă dimineață, adică mai spre ora 11, ne punem în mișcare. Până după Focșani nimic ieșit din comun. Însă după ce am virat stânga, spre Bârlad, din drumul spre Tecuci, au început să apară semnele că pe-acolo a nins destul de bine zilele anterioare. Câmpurile erau acoperite de zăpadă. Bine că șoseaua era curată și uscată.
Ajungem la Bârlad, oprim la o benzinărie, alimentăm. Nu am mai văzut așa mari cozi la pompă de anul trecut, când plecam în Bulgaria de 1 mai. În timp ce alimentam aud o întrebare dacă se poate plăti cu cardul. Hm, chiar așa, că mă avertizase tușa că bârlădeni nu au curent. Dar eu nu am crezut-o, căci am mai văzut știri exagerate, de genul "Bucureștiul sub ape" și, de fapt, se înfundase o canalizare pe o stradă uitată de lume. Acum am zis că trebuie să fi fost la fel, și tocmai ce trecusem pe lângă un stâlp ce avea niște cabluri căzute, când am zis: ăsta trebuie să fi fost sursa știrii. Acum auzind întrebarea am început să mă gândesc dacă nu cumva știrea aia era chiar pe bune. Și dacă nu pot plăti cu cardul, cash nu am. Bine că a răspuns că se poate plăti cu cardul. Însă apa este oprită și nu avem acces la toaletă din acest motiv. Nici la alte benzinării nu am avut mai mult noroc, ba chiar altele nu aveau deloc curent și nici nu se putea plăti cu cardul.
Ajungem la intrarea în Grădina publică. Coordonatele ne-ar îndruma pe undeva pe aici, însă nu văd niciun indicator. Puțin mai încolo vedem un mic indicator, nu foarte ușor vizibil, ce zicea zoo la 100 m spre partea cu grădina publică. Deci grădina zoo trebuie să fie în interiorul acestui parc public. Vedem o străduță ce pare să intre spre interiorul parcului, însă nu mai văd nicăieri să scrie zoo, ci doar indicator spre un restaurant, Restaurantul Poienița. Oprim într-o mică parcare, lângă restaurant, dar indicator cu zoo niciunde. Întrebăm. Aflăm că era chiar lângă noi și intrarea puțin mai încolo. Păi da, uite cușca cu porumbei, că doar am parcat chiar în dreptul ei.
Ajungem la intrarea în grădina zoo. 4 lei intrarea pentru adult. Mi-a atras însă atenția un afiș pe care scria cu roșu: "Închis pentru înlăturarea efectelor produse de furtună". Ah, nu, refuz să cred așa ceva. Venim special în Bârlad pentru grădina zoo și o găsim închisă?! Doar ne interesasem înainte despre program pe internet și am văzut că au deschis zilnic până la 8 seara.
Mă îndrept spre poartă văd că e deschisă și intru, în ideea să găsesc pe cineva cu care să vorbesc despre acest lucru. Un grup de vreo 8 persoane venea spre mine cu un mers agale. Nu par a fi reprezentanți ai grădinii, mai de grabă par a fi vizitatori. Aveam să aflu că și ei veniseră de la Arad special pentru grădina zoo, adică și mai de departe decât noi. Nenea responsabil cu zoo se vedea că nu prea îi plăcea situația în care era pus, adică sufletul nu-l lăsa să ne închidă poarta-n nas având în vedere că bătusem 300 km special pentru zoo, dar nici să o deschidă nu era chiar în regulă pentru că localnicii nu ar fi înțeles diferența, cu toate că ar fi putut veni și în altă zi. În sfârșit, până la urmă ne-a dat voie.
La acva-terariu nu mai îndrăznim să cerem voie să intrăm c-ar fi deja prea mult. Și oricum pare a fi închis și în condiții normale de vizitare, pentru că e în renovare. Acum suntem la o intersecție de drumuri. Câteva păsări pe-o parte, niște iepurași și porcușori de guineea pe partea cealaltă.
Să pornim spre stânga sau spre dreapta?! Hai spre stânga că în direcția asta pare să ne-aștepte ursul. Nu facem prea mulți pași și ne iese ursul în întâmpinare.
Un urs foarte simpatic și sociabil, a venit la gard chiar în dreptul nostru și ne-a ținut companie cât am stat și noi acolo. După plecarea noastră și-a văzut și el de drum.
Vis-a-vis de acesta este cușca leului. Domnul rege stă la soare.
Descoperim apoi rând pe rând și alte animale.
Acvila
Bivolii.
Struții nandu.
Cerbi și căprioare.
Ponei.
Muflonii.
Struții emu.
Alpaca.
Lupii.
Maimuțele. Aici avem pavianul cu mantie. Aș fi băgat mâna în foc că este babuinul. Cred că până la urmă pavianul sau babuin sunt unul și același lucru.
Măgarul.
Berbecul cu coamă.
Lama.
Cămila.
Zimbrul.
Un țarc cu păsări: lebede albe și negre, gâște, barză, pelican.
Alături câteva cuști cu tot felul de fazani și porumbei.
Și am ajuns la bifurcația de unde am plecat inițial. Mai privim încă o dată leul și ne retragem.
Să rămânem cu amintire că aici am prins zăpadă în aprilie.
Iar drumul Bârlad - Bacău cică fusese închis cu 1 zi în urmă din cauza zăpezii.