Pentru concediul ăsta nu am făcut un plan prea detaliat cum făceam pentru alte concedii. Cred că motivul principal a fost că ne-a cam lipsit timpul liber. În urmă cu vreo 3 ani am plecat într-o primăvară în concediu cam la fel, poate un pic și mai aerieni, plecasem atunci chiar fără niciun țel, prognoza meteo fiind foarte neagră în toată țara pentru mai multe zile. Așa că am plecat pentru că nu concepem să stăm acasă în concediu și după ce s-a mai luminat vremea am hotărât direcția de mers, iar locurie de vizitat le stabileam pe parcurs, de pe o zi pe alta. Și nu…
[...]Peste noapte plouase, dar acum se oprise, nu era chiar senin, dar important era să nu plouă. Am plecat să vedem Mănăstirea Ostrov. Și aici ca și în multe alte locuri, trecusem prin Călimănești de nenumărate ori și Mănăstirea Ostrov este la vreo 200 m distanță de șoseaua principală, dar nu am avut niciodată curiozitatea să o vedem. Acum după ce am mai citit una, alta, am aflat că Mănăstirea Ostrov are o oarecare vechime și brusc a devenit interesantă. Mănăstirea este numită sugestiv Ostrov, ea fiind situate pe o insuliță chiar în mijlocul Oltului. Cred că insulița…
[...]Ușor, ușor începem să simțim și noi că am intrat în concediu, suntem mai relaxați, ne trezim mai târziu, ne mișcăm mai în reluare. Dimineață când am scos capul afară am dat nas în nas cu Munții Retezat. Nimic nu-mi obtura priveliștea. Și am rămas așa admirându-i câteva minute bune. Asta m-a ajutat să mă eliberez și de parfumul folosit în mod exagerat de gazdă pentru igienizarea camerei. Și bine am făcut, că după jumătate de oră au apărut și norii, care au mai redus din vizibilitate. După micul dejun, am plecat spre Mănăstirea Prislop. Am mai fost pe-aici…
[...]Pentru că seara dinainte am ajuns foarte târziu la Valea lui Liman, nu observasem nimic de pe drum, să vedem și noi pe unde trecem. Dar acum, dimineață, la plecare, am văzut și noi ce frumos este pe aici. Consider că este o destinație unde merită să petreci câteva zile, având în vedere că ești în mijlocul naturii, de jur împrejur fiind înconjurat de pădure. Noi am ajuns să facem cunoștință cu această locație pentru că voiam o cazare în apropiere de Românești și, pe lângă faptul că tragi cu praștia după o pensiune, mai erau și toate ocupate. Am ajuns imediat…
[...]Pentru ziua de azi aveam în plan să vedem Castelul de la Banloc, Cetatea de la Ciacova, Bastionul din Timișoara, Castelul din Carani, Mănăstirea Bezdin, Mănăstirea Hodoș Bodrog, Cetatea Aradului și dacă mai rămâne timp, Castelul Purgly. Am pornit spre Timișoara și când am văzut cât de greu se circulă prin acest oraș, am tăiat imediat de pe listă obiectivele din Timișoara și Arad. Am pornit spre Banloc pentru a începe de la cel mai sudic obiectiv, Conacul Banloc. Ajunși aici, am fost surprins să văd că are un panou indicator de monument. Și apoi mă aștepam să fie…
[...]Principalul obiectiv pe ziua de azi era Cetatea Șoimoș. Parcă, parcă o văzusem pe întuneric, în urmă cu 2 seri când veneam de la Peșterile din Poiana Ruscă. Însă drumul până la Deva era presărat cu diverse obiective, și pe stânga și pe dreapta. Dintre acestea, ar mai fi unul renumit, Castelul regal de la Săvârșin. Însă acesta, fiind reședința regală actuală, ne gândeam că o să îl putem vedea doar din afară. Până la Șoimoș am oprit la Mănăstirea Maria Radna. Mănăstirea este de rit catolic și are ceva vechime. Însă a fost renovată de multiple ori. Chiar…
[...]A fost ultima noapte petrecută la Păuliș, la Dulce Ambient. Diseară urma să parcăm peste noapte la Moneasa. Dar drumul spre Moneasa am ales să îl facem puțin ocolit. Dacă voiam să mai vedem o dată Mănăstiriea Hodoș - Bodrog și Mănăstirea Bezdin și pe timpul zilei, acum era cam ultima ocazie, pentru că apoi urma să ne depărtăm din ce în ce mai tare de această zonă. Mai aveam pe listă Mănăstirea Bizere din Frumușeni, o mănăstire ce data de prin secolul al XII-lea. Vechimea ei ne-a atras foarte mult. Nu știam sigur dacă vom găsi aici o mănăstire funcțională,…
[...]Când am deschis ochii dimineață am rămas plăcuți impresionați de locația de cazare. Bine că e liniște și frumos acum, că nu suntem decât noi cazați. Dar când o fi plină pensiunea și fiecare gașcă țipă pe câte o parcelă din grădină, ori la grătar ori pe terenul de fotbal ori în spațiul de joacă pentru copii, trebuie să fie o hărmălaie aici... Până la urmă nivelul de zgomot depinde de colocatarii pensiunii și cred că ar putea fi destul de liniște și cu pensiunea plină. Până una alta mi se pare foarte frumos amenajată întreaga grădină. Gazda foarte amabilă…
[...]Peste noapte am stat la o pensiune în Sînmartin, foarte aproape de Oradea. Cred că strada era destul de nouă având în vedere că nu am găsit adresa pe GPS. Și dacă strada era nouă, și pensiunea trebuie să fi fost nouă. Iar noi aveam onoarea să stăm singuri în această pensiune. Tot living-ul, toată bucătăria și toată sala de mese erau numai ale noastre. Și ca să demonstrăm că ne simțeam ca la noi acasă, am reușit să și pătăm una din fețele de masă cu vin roșu. Sper să fi ieșit la spălat, că de sughițat nu am sughițat ulterior. După ce am luat micul dejun…
[...]O zi mohorâtă, după o noapte foarte umedă. Dar asta nu ne poate ține în casă. Pentru astăzi avem doar obiective de șosea, așa că nu ne impresionează prea tare vremea. Drumul de la Zalău până la Huedin este înțesat cu biserici de lemn. Acum aveam să aflu că Sălajul este județul bisericilor de lemn și nu Maramureșul, după cum aveam eu impresia. Și sunt într-adevăr multe. Cred că fiecare localitate are câte o biserică de lemn. Acum nu toate bisericile de lemn sunt vechi și nu au fost declarate monument istoric sau au valoare de patrimoniu. Prima oprire: Biserica de…
[...]Hai că azi e zi frumoasă de plimbat în aer liber. Am stabilit 2 obiective importante: Castrul roman de la Porolissum și Grădina Zmeilor, fără restricție de timp. Să începem cu începutul, Castrul roman Porolissum. Am mai fost pe-aici în urmă cu vreo 5 ani, dar am ajuns seara foarte târziu și n-aș putea spune că am văzut prea bine, dar în mod sigur am distins suficient de multe lucruri ca să ne facă să revenim. De data asta am zis să analizăm fiecare centimetru pătrat. Am început cu Vama Romană. Imaginea care o face inconfundabilă este Poarta Praetoria. Clădirea comandamentului…
[...]Am plecat de dimineață de la Zalău cu direcția Tăuții Măgherăuş. Castelul Bay din Treznea am fi putut să îl vedem în una din zilele anterioare, dar cred că am uitat complet de el. Acum când am făcut bilanțul obiectivelor din zonă, am văzut că mai era unul la îndemână, Castelul Bay. Nu prea era el în direcția noastră de mers, dar am zis că ne permitem să ajungem și acolo. După asta am intrat pe făgașul nostru normal, dar nu cel mai scurt. Am pornit să facem un mic ocol prin Satu Mare pentru că în felul acesta puteam atinge mai multe obiective și ne puteam încadra…
[...]Astăzi am plecat sa vizităm o parte din bisericile de lemn din Maramureș. Astfel să putem face o comparație între acestea și cele din Sălaj. Nu știam care biserici sunt cu adevărat reprezentative pentru această zonă, așa că am optat să vizităm tot ce ne iese în cale cu indicator de monument istoric sau de patrimoniu național. Bineînțeles că aveam o schiță încotro să o luăm și cam ce ar trebui să vedem, dar nu știu în ce măsură am și respectat-o. Era o vreme cam mohorâtă, ploua mărunțel. Dar nimic nu ne ține pe noi în casă. Drumul nostru trecea prin Tăuții…
[...]Azi ne-am propus să ajungem unde se agață harta-n cui. Am pornit de la Tăuții Măgherăuş spre Săpânța. Mai fusesem pe acolo în urmă cu vreo 6 ani, când am vizitat doar Cimitirul Vesel. Au fost și ai mei de curând și ne-au povestit despre Mănăstirea Săpânța - Peri și despre Cascada Şipot. A fost de ajuns să ne convingă să mai mergem încă o dată pe acolo. Pentru diseară am făcut rezervare la Gura Humorului, așa că aveam câteva sute de kilometri de parcurs. Și la câte voiam să mai vizităm pe drum nu ne ajungea o zi lumină. Astfel am început să mai tăiem din…
[...]Am plecat de dimineață de la Gura Humorului spre Vatra Moldoviței că aveam impresia că pe acolo pe undeva se află Mănăstirea Râşca. Însă pe drum când s-a apucat Cornelia să caute detalii, a văzut că în județul Suceava există 2 localități Râşca. Și se pare că cealaltă Râşca era cea cu mănăstirea. Dacă am fi știut înainte să plecăm la drum de dimineață, poate nu am mai fi ocolit atât. Am trecut prin Vatra Moldoviței, pe lângă indicatorul ce ne îndruma îmbietor spre Mănăstirea Moldovița, însă aceasta nu făcea parte din obiectivele zilei. Am ajuns și…
[...]Era ultima zi de concediu și parcă nu aveam nicio tragere de inimă să ne întoarcem acasă. Dar trebuia, pentru că a doua zi începeam munca. Hai totuși să înțesăm drumul spre casă cu mai multe opriri la diverse obiective ca să uităm de faptul că azi se termină concediul și să îl umplem la maxim. Dacă tot suntem la Bacău, hai să începem cu Biserica Precista. Despre existența Bisericii Precista știam încă de când locuiam în Bacău. Pe atunci, din câte îmi aduc aminte, îi ziceam Mănăstirea Precista. Și îmi mai aduc aminte că nu exista un perimetru foarte clar…
[...]