Slovenia - Celje, Mănăstirea Žiče Carthusian și Maribor

Astăzi vom pleca, cu părere de rău, din zona cea mai frumoasă a Sloveniei, după părerea mea. Ne îndreptăm spre partea de nord-est, să mai vedem una, alta. Trebuie să ajungem la cazare în Rogaška Slatina până în ora 15. Astfel nu ne rămâne timp prea mult pentru vizitat, însă putem ieși la plimbare după ce ne luăm în primire camerele. Reprezentative pentru această regiune ar fi câteva orașe: Celje, Maribor și Ptuj. Celje este chiar în drumul nostru, așa că am putea opri.

Am ales să vizităm Castelul Celje.

Doar nu ne așteptam să scăpăm aici de căldură, având în vedere că nici în munți nu ne-a dat pace. Se pare că mai sunt și alte persoane cărora le arde de vizitat într-o astfel de zi toridă. Ar fi mers o bălăceală într-o piscină. Dar cred că o să ne răcorim puțin mai încolo, se apropie nori negri.

Și chiar așa a fost. Ploaia ne-a prins din urmă chiar când am ajuns la cazare, dar ce zic eu ploaie, că a fost o adevărată furtună.

Dacă ne prindea una din asta pe undeva să nu avem cum ne adăposti, oameni ne făcea. Până ne-a venit proprietarul în întâmpinare, căci era plecat din localitate, s-a terminat și stihia. Ne instalăm, lăsăm bagajele și pornim din nou la plimbare. Direcția: Mănăstirea Žiče Carthusian.

Am crezut că nu vom avea de plătit taxă de vizitare, luând ca referință mănăstirile de la noi din țară. Nu e chiar așa. Însă chiar am rămas impresionat de cele văzute aici.

Ceva mi se pare familiar aici.

Cred că seamănă cumva cu Mănăstirea Cisterciană de la Cârța.

Acum să ne îndreptăm spre Ptuj! Pe autostradă nu am prins însă ieșirea care trebuie și am ajuns în Maribor. Aici se efectuează lucrări peste lucrări la infrastructură și nu puteam întoarce niciunde. Soluția a fost una simplă: vizităm astăzi Mariborul, oricum l-am fi avut pe lista de mâine. Și mutăm mâine orașul Ptuj.

Și cred că a fost mai bine asa. Ne-am plimbat pe străduțele Mariborului pe-nserat. Și chiar a fost plăcut.

Detalii
Data excursiei
2 august 2018
Etichete:
slovenia
Comentarii