Astăzi vom părăsi Atena. Poate prea devreme. Am crezut că 3 nopți de cazare aici ne vor fi suficiente, însă practic doar 1 zi am folosit pentru a vizita Atena. Aș mai fi vrut să vedem Atena de pe Dealul Lykavittos. Keramikos l-am văzut noaptea și nu am intrat în Templul lui Zeus. Ah, nici Muzeul Acropolis nu l-am vizitat. Și cine știe câte și mai câte ar mai fi fost de văzut și descoperit!? Noi, însă, ne-am propus să vedem crema, iar asta am făcut. Ne îndreptăm spre Corint.
Pe drum ne-am propus să oprim pentru a vizita Situl arheologic Eleusis sau Elefsina. Nu prea înțeleg cum s-a ajuns ca cele 2 nume să reprezinte același lucru. Inițial am crezut că sunt 2 situri diferite. Aș fi avut tendința să zic Eleusina, pornind de la denumirea grecească Eleusis, însă Elefsina...
Aici cam pustiu! Oare o fi deschis? Am ajuns înainte de a se deschide? Sau poate este închis pentru restaurare. Niciuna din variante, chiar e deschis! Se vede că am ieșit din zona turistică principală. Doar noi și încă vreo 2 persoane mai vizităm acum acest sit. Și totuși aveam impresia că este mai important.
Până la Corint nu mai avem nimic pe drum. Trecem peste Canalul Corint (sau Istmul Corint). Oprim acum să îl admirăm? Mai bine mergem mai întâi să vizităm Situl arheologic Corint și Acrocorintul, ca să nu avem neplăcerea mai târziu de a le prinde închise. Istmul îl vom putea vedea și mai târziu, căci nu e cu program de vizitare. În schimb, nu știu dacă am avea vreo șansă și când ar fi mai probabil, să vedem un vas trecând pe aici.
Sus, acolo, în vârful dealului, se află Acrocorint.
După cum și numele ar vrea să ne zică, dacă îl traducem, această cetate veghează asupra așezării antice Corint.
Ne oprim mai întâi la baza dealului, să vizităm așezarea antică Corint.
Din acest sit arheologic iese în evidență Templul lui Apollo.
Mărișor situl, n-am ce zice. Și chiar sunt mai multe persoane care îl vizitează decât la Elefsina.
La Acrocorint aveam să întâlnim și mai multe persoane.
Pe acolo, pe undeva, grecii au făcut o tăietură, să faciliteze legătura între Golful Corint și Marea Egee.
Altfel toate ambarcațiunile ar fi fost nevoite să ocolească toată Peninsula Peloponez. Nu prea îl putem vedea de aici, însă știm cu siguranță că e acolo. Vom merge mai încolo să îl vedem mai de aproape.
Ce minunăție au putut săpa grecii ăștia!
Cât de îngust poate fi acest canal și ce pereți înalți și drepți poate să aibă.
Nu pot să înțeleg cum de rezistă, cum de nu erodează apa la bază și să cadă măcar o parte din perete. Mai mult de atât, nu înțeleg pe ce s-au bazat grecii că nu se va surpa. Și vapoarele alea care aleg să treacă pe aici nu au inima cât un purice? Pe de o parte că s-ar putea lovi de pereții canalului, pe de altă parte că s-ar putea prăvăli un mal peste vapor. Mie, cel puțin, mi-ar cam tremura pantalonii dacă aș fi acolo jos.
Aveam să descopăr mult mai târziu, că lucru de care mi-era teamă chiar se poate întâmpla. Canalul Corint a fost blocat pentru o perioadă din cauza surpării unui mal. Și nu poți spune că ai loc să treci pe lângă, canalul este destul de îngust că o astfel de dărâmare să blocheze trecerea oricărui vapor.
Mergem să ne luăm în primire camera de hotel din Loutraki. Apoi ne îndreptăm spre plajă, să testăm marea.
Răsărit din mare am mai văzut, însă apus în mare nu am avut ocazia. Speram să prindem pe aici prin Grecia.
A fost foarte aproape. Poate data viitoare ...
Vom încerca, pe cât posibil, ca în fiecare seară să mergem la o plajă și ar fi bine ca de fiecare dată să fie alta.