În drum spre Padiș, unde vom ajunge pentru prima oară

Munții Apuseni ne-au atras dintotdeauna. Aici ne-am simțit foarte bine încă de prima oară și de atunci de fiecare dată când am revenit. Singurul inconvenient pentru această zonă ar fi distanța cam mare de casă. Însă asta nu ne-a oprit niciodată să venim. Ne plac mult prea mult aceste meleaguri ca să ne împiedice distanța. Ne plac oamenii, ne plac peisajele, ne place natura, ne plac traseele... Am încercat totuși ca la fiecare vizită să vedem și ceva nou, chiar dacă o parte dintre locuri le vom revedea. Ne făcusem o fixație, în fiecare an trebuia să ne facem în concediu drum prin Apuseni. Analizam tot timpul harta și eram în căutare de noi trasee și atracții. Astfel am descoperit Padișul având o multitudine de trasee cu plecare din același punct. Acolo trebuie să ajungem neapărat. Am numărat eu traseele, sunt cel puțin 8-9: Cetățile Ponorului, Cetățile Rădesei, Cheile Someșului Cald, Cheile Galbenei, Lumea Pierdută, Groapa de la Barsa, Ghețarul Vârtop, Pietrele Boghii, Măgura Vânătă. Adică ne-ar trebui vreo 10 zile, dar nu mai puțin de 1 săptămână. Principala problemă era accesul, căci toate variantele de acces cu mașina erau drumuri forestiere, 2 din ele impracticabile pentru mașini mici, doar unul, dinspre Oradea, mai rămânea cât de cât acceptabil. Însă din cele citite nu era chiar floare la ureche. Anul ăsta pare că au demarat niște lucrări de asfaltare a acestui drum și am înțeles că este indiscutabil mai bun decât anii anteriori. Păi acum e momentul să mergem!

Ne-am hotărât mult prea din scurt să mergem în Padiș și asta numai din cauza spațiului de cazare. Am sunat la Cabana Cetățile Ponorului și aveau toate camerele rezervate până în septembrie. Și totuși abia eram în luna iunie. Dar nu pusesem întrebarea care trebuie, eu voiam inițial să fac rezervare pe 2 camere pentru iulie sau august. Când am întrebat dacă au ceva liber mai devreme, am primit răspunsul că da, de sâmbăta asta până vinerea viitoare. Noi am fi vrut 9 nopți, de sâmbătă până duminică, dar în situația de față nu mai stăm să facem mofturi. Hai să mergem! Îi anunțăm repede pe Mihaela, Bobi și Laurențiu, care au răspuns afirmativ invitației chiar fiind ea așa din scurt.

Drum lung până în Padiș. Facem joncțiunea la Brad.

Dar pentru că am ajuns puțin mai devreme am zis să vizităm Gorunul lui Horea de la Țebea.

În aceeași locație ar mai fi câteva de văzut.

Gorunul Regelui Ferdinand

Gorunul Reginei Maria

Cruce de comemorare ridicată în cinstea lui Horea, Cloșca și Crișan.

Mormântul lui Avram Iancu

Și pentru că timpul ne permite mai cercetăm puțin zona. Descoperim astfel Calea ferată cu ecartament îngust Brad - Criscior.

Nu cred că a mai criculat vreun tren pe aici de ceva vreme

Asta să fie oare gara?!

Odată reuniți am pornit întins spre Padiș, căci tot mai avem vreo 2 ore de mers de aici și ne va prinde oricum noaptea. Noaptea nu ar fi neapărat o problemă dar ultima porțiune de drum este necunoscută nouă pentru că nu am mai fost niciodată pe aici, și mai este și forestier. Ne-am bazat în mare parte pe gps, până am ieșit de pe asfalt. După asta am urmat indicatoarele spre Cabana Cetățile Ponorului. Ca să ne mai destindem puțin, ne-au răsărit în fața mașinii 2 iepurași si au rămas pironiți așa câteva secunde bune.

Comentarii