Vârful Vânătarea lui Buteanu (2507 m)

Vârful Vânătarea lui Buteanu este unul dintre puținele vârfuri de pe teritoriul României care se înalță peste 2500 m. Acesta are o înălțime de 2507 m. Munții Făgăraș, din care și acesta face parte, păstrează majoritatea acestor culmi de peste 2500. Astfel el este al 9-lea din țară și al 5-lea din Făgăraș.

Numele lui a fost cel mai probabil greșit interpretat în urmă cu câteva decenii și ulterior a apărut în majoritatea hărților și ghidurilor montane ca fiind Vânătoarea lui Buteanu. Până și pe plăcuța de pe vârf stă scris Vânătoarea lui Buteanu. E posibil ca numele original să fi fost ales pentru a reprezenta o înălțime stâncoasă, vineție, precum se vede din depărtare. O altă posibilă variantă pentru alegerea acestui nume ar fi cu sensul de pășune stâncoasă nu tocmai bună pentru oierit.

Vârful Vânătarea lui Buteanu este probabil cel mai accesibil dintre vârfurile care depășesc pragul de 2500 m. Pornind de la Cabana Bâlea se urcă pieptiș circa 45 minute - 1 oră pe marcaj triunghi albastru, până în Șaua Capra, după care se urmează marcajul cruce albastră care ajunge pe vârf după aproximativ 1 oră.

Mai multe detalii despre originea numelui puteți găsi aici iar despre trasee aici și aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
4 august 2013
Comentarii