Vârful Toaca (1904 m)

Vârful Toaca este al doilea cel mai înalt vârf din Masivul Ceahlău, primul fiind Ocolașul Mare. El are o înălțime de 1904 m, fiind devansat cu doar 3 m de cel din urmă.

În ciuda faptului că ocupă locul al doilea la înălțime, la capitolul renume nu îl depășește nimeni. Datorită formei lui piramidale foarte fotogenice și a peisajelor pe care le oferă, Vârful Toaca este cel mai vizitat vârf din Masivul Ceahlău.

Chiar pe vârf este amplasată o stație meteorologică care îi poartă numele: Stația meteo Toaca.

Există și o legendă conform căreia turnul piramidal reprezentat de Vârful Toaca și Stânca Panaghia au fost construite de 2 uriași: un băiat și o fată, ultimii din neamul lor, care și-au pierdut și viața în procesul de creație a acestor turnuri. Însă realizarea lor va rămâne veșnic vizibilă și povestea lor va fi purtată peste veacuri păstrând vie amintirea faptului că acolo a trăit odată un neam de "urieși".

Se poate ajunge pe Vârful Toaca pornind din stațiunea Durău pe marcaj cruce roșie până la Cabana Fântânele iar apoi se continuă pe marcaj bandă roșie. În total traseul durează aproximativ 4 ore. La întoarcere se poate opta pentru o coborâre pe la Cascada Duruitoarea, traseul fiind cam tot atât de lung. Pentru aceasta se urmează marcajul bandă rosie până la Cabana Dochia și apoi cruce roșie până la Cascada Duruitoarea și în continuare până la Durău. Bineînțeles că circuitul poate fi făcut și în sens invers, ba chiar unii ar spune că e mai indicat în sens invers. Față de Cabana Dochia Vârful Toaca nu este deloc departe iar toate traseele din Masivul Ceahlău se învârt in jurul Cabanei Dochia. Astfel se mai poate ajunge la Cabana Dochia de la Cabana Izvorul Muntelui pe oricare din cele 3 marcaje: bandă albastră, bandă roșie sau triunghi albastru, din satul Neagra pe marcaj cruce albastră și din Comuna Bicazul Ardelean pe marcaj bandă albastră. Însă acestea 2 din urmă sunt ceva mai lungi.

Despre Legenda Urieșilor puteți citi aici. Mai multe detalii despre traseele turistice din Masivul Ceahlău puteți citi aici, aici și aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
16 august 2013
Comentarii