Cetatea Neagră din Măgura Codlei

Cetatea Neagră de pe Măgura Codlei a fost construită în secolul al XIII-lea de către Ordinul Cavalerilor Teutoni, cu scopul de a apăra Țara Bârsei împotriva turcilor și a tătarilor.

Pentru a ajunge la cetate se poate urma marcajul bandă albastră din centrul orașului Codlea, iar traseul durează aproximativ 2 ore.

De la biserica evanghelică fortificată pornesc 3 marcaje: triunghi roșu, triunghi galben și triunghi albastru. Acestea merg împreună câteva sute de metri până când triunghi galben, care merge spre Ștrandul Codlea, continuă înainte, în timp ce celelalte 2 virează la stânga. Acum merg împreună doar triunghi roșu și albastru. Se termină ultimele case, după care se intră în pădure. Urcușul se face pe o potecă destul de lată care în general urcă domol. După vreo oră de urcat, marcajul bandă roșie ne părăsește spre dreapta, urcând mai accentuat, spre Vârful Măgura Codlei. Continuăm pe banda albastră ba prin padure, ba pe lângă ea, până ieșim într-o poieniță cu câteva căpițe de fân. Aici marcajul nu este vizibil pe unde se continuă, dar urcând puțin dealul redescoperim marcajul. Dacă am fi continuat pe drumul evident, la reintrarea în pădure nu am mai fi descoperit marcajul, iar mai încolo este gospodăria unei familii solitare, și livada acestora, semn că ar trebui să ne întoarcem. Tăind poienița pe de-a dreptul în sus, reintrăm în pădure și de-aici terenul devine puțin mai accidentat, pesemne că ne-apropiem de cetate. După vreun sfert de oră ne vedem în fața primelor ziduri rămase în ruină din străvechea cetate. Putem spune că am ajuns la Cetatea Neagră de pe Măgura Codlei.

Mai multe detalii puteți citi aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
23 august 2015
construită
sec. al XIII-lea
Comentarii