Biserica de lemn "Dragoș Vodă" din Putna

În cimitirul comunei Putna, ascunsă parcă de privirile vizitatorilor orbiți de renumele Mănăstirii Putna, zace cea mai veche biserică de lemn din Europa, Biserica de lemn „Dragoș Vodă”. În dreptul bisericii au fost instalate diverse indicatoare de mărimi din ce în ce mai mari, menite să te abată din drumul tău fixat către Mănăstirea Putna, pe care deja o poți vedea în capătul străzii. Următorul pas ar fi să te tragă cineva de mânecă să îți spună "Vizitați cea mai veche biserică de lemn din Europa".

Biserica Veche a Putnei datează din secolul al XIV-lea, când a fost ctitorită de domnitorul Dragoș Vodă, în localitatea Volovăț. Ulterior aceasta a fost strămutată de către domnitorul Ștefan cel Mare aici la Putna. Biserica poartă hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică".

Înțeles-am și noi den oameni bătrâni, lăcuitori de aicea den țară, cum să trage cuvântul den om în om, că o biserică de lemnu la Olovăț, să fie făcută de Dragoș-vodă și acolo zic, să fie îngropat Dragoș-vodă. și aceia biserică de lemnu au mutat-o ștefan-vodă cel Bun, de o au clădit la Mănăstirea Putna, unde stă până acmu. Iară pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovăț, ștefan-vodă au zidit biserică de piatră

Așa scria Nicolae Costin, fiul cronicarului Miron Costin, în "Letopisețul Țării Moldovei de la zidirea lumii până la 1601 și de la 1709 la 1711".

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
4 mai 2015
construită
sec. al XIV-lea
hram
Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Comentarii