Mănăstirea Sitaru

Mănăstirea Sitaru a fost ctitorită în secolul al XVII-lea de către jupân Papa Greceanu, străbunicul domnitorului Constantin Brâncoveanu, care a fost Registrator în timpul domniei lui Mihai Viteazul. În această locație exista o veche biserică de lemn, a cărei urmă a dispărut după secolul al XIX-lea. Mănăstirea Sitaru a fost construită pe o movilă de pământ, fiind înconjurată de apele râului Ialomița. Ulterior râul și-a schimbat cursul, dar uneori la ploi abundente, se mai adună apă în jurul mănăstirii.

Mănăstirea Sitaru purta inițial numele de Mănăstirea Balamuci, precum și satul din apropiere. Legenda spune că numele Balamuci provine de la domnița Mușa, bunica lui Papa Greceanu, ce s-a înecat în apele râului Ialomița, valea râului a devenit Valea Mușii, mai apoi Balamușii și de aici până la Balamuci nu a mai fost mult. O altă origine posibilă a numelui ar fi de la primii călugări ce au întemeiat vechiul schit de lemn, ce erau "nebuni pentru Hristos".

Pentru a ajunge la mănăstire se poate merge pe drumul național DN1 (București - Ploiești), se urmează drumul județean DJ101 (Balotești - Căciulați - Grădiștea - Sitaru) și în localitatea Sitaru se virează stânga spre Mănăstirea Sitaru. O altă variantă ar fi pe drumul județean DJ200 (Ștefănești - Dascălu - Grădiștea), se virează dreapta pe DJ101 până la Sitaru și apoi stânga până la mănăstire.

Mai multe detalii puteți găsi aici și aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
22 noiembrie 2015
construită
sec. al XVII-lea
ctitor
Jupân Papa Greceanu
hram
Sfântul Nicolae
obște
călugări
Comentarii