Mănăstirea rupestră Șinca Veche

Mănăstirea rupestră Șinca Veche, denumită adesea și Templul Ursitelor de la Șinca Veche, se află în vecinătatea localității omonime, din județul Brașov, la aproximativ 3,5 km de centrul localității. De aici te îndrumă numeroase indicatoare, nelăsându-ți posibilitatea să te rătăcești. Localitatea Șinca Veche se află la aproximativ 33 km de orașul Zărnești, de unde se poate ajunge prin Poiana Mărului și Șinca Nouă, un drum cu peisaje demne de admirat. Față de Făgăraș se află la o distanță de 25 km și se poate ajunge urmând drumul european E68 spre Brașov, după care, în comuna Șercaia, se virează dreapta pe drumul național DN73A, și vice versa, față de Brașov se află la o distanță de 50 km și se poate ajunge urmând drumul E68 spre Făgăraș, după care se virează stânga pe DJ104A după localitatea Perșani.

Aici se ascunde sub pământ un lăcaș de cult format din 2 biserici, un turn clopotniță și o zonă ce a servit drept locuință. În izvoarele scrise acest lăcaș este identificat a exista încă din secolul al XVIII-lea dar cel mai probabil el a fost construit cu mult înainte.

Într-o scrisoare din anul 1789 pastorul reformat din Făgăraș specifica:

monastirea este tăiată în întregime în piatră de carieră și deci nu are acoperiș. Este săpată cu pricepere, cu o muncă uriașă, demnă de mirare. Ferestrele sunt tăiate lateral, atât de înguste, încât călugării când slujesc se plimbă cu cărțile după razele soarelui pentru a putea ceti.

Mai multe detalii puteți găsi aici, unde puteți face și un tur virtual.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
31 august 2015
Comentarii