Cetatea Ibida

Cetatea Ibida este situată pe aria comunei Slava Rusă. Din drumul european E87, ce unește Constanța de Tulcea, se desprinde după aproximativ 75 km de la Constanța, drumul național DN22D, ce duce spre Horia și în continuare spre Măcin. Urmându-se acest drum, se ajunge după aproximativ 11 km în satul Slava Rusă. La ieșirea vestică din sat se urmează un indicator spre stânga, către Cetatea Ibida (2 km) și Mănăstirea Uspenia (4 km). De aici drumul, pe ulițele satului este destul de întortocheat, urmând curbe când la stânga, când la dreapta, dar este foarte bine semnalizat.

Cetatea este cea mai mare cetate din Dobrogea, având o întindere de 24 hectare. Zidul de apărare, ce se întindea pe o lungime de aproximativ 2 km, era dotat cu mai multe de turnuri și câteva porți de acces. Este unica prin faptul că este străbătută de cursul unei ape, pârâul Slava. În partea sudică cetatea este dublată de o fortificație, situată pe dealul Harada.

Pamfil Polonic a descris în 1897 cetatea ca fiind "o centură de fortificații, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri și trei porți". Iar Vasile Pârvan a identificat-o în 1911 ca fiind Polis Libida.

Mai multe detalii puteți găsi aici, aici și aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
12 aprilie 2015
construită
sec. al IV-lea
Comentarii