Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena

Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost construită în 1785, cel mai probabil pe locul unui vechi locaș sfânt. Așa se deduce din Pisania scrisă cu litere chirilice chiar la intrarea în biserică. În traducere aceasta ar suna cam așa:

Întru mărirea Celui în Troiță O.Y.N. (Cel ce este) Dumnezeu Proslăvit și de noi într-o ființă mărturisit, acest dumnezeiesc locaș întru acoperământul Sfinților Împărați Constantin și Elena s-a afierosit de robii lui Dumnezeu Constantin Cojocar Beșleagă, Constantin Croitor Mecetku, Hați Panait Ștelar, cu a însuși cheltuială din temelie zidit spre a loruși pomenire și a celor ce au ajutat Pătrașco Croitoru, Ion Conca ca în veaci să fie pomeniți ei și tot neamul lor; și s-a săvârșit în zilele Preaînălțatului nostru Domn Mihail Șuțu Voievod, mitropolit fiind Preasfinția sa Kir Grigorie. (1785 septembrie)

Biserica, declarată monument istoric, este amplasată la intersecția mai multor străzi importante: Vasile Pârvan, Plevnei, Berzei și Sfântul Constantin, acesteia din urmă revenindu-i onoarea de a purta adresa bisericii, Sfântul Constantin, Nr. 33, Sector 1, chiar în apropiere de Grădina Cișmigiu.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Detalii
data vizitei
12 septembrie 2015
construită
sec. al XVIII-lea
hram
Sfinții Împărați Constantin și Elena
hram
Sfântul Ierarh Nicolae
Comentarii